Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Mate Radović

Komemoracija za poznatog arheologa u Zadru

Komemoracija
Foto: Kažimir Škrbić
Lokalitet Smratina može postati arheološki muzej na otvorenom, a taj ćemo projekt, kao i dosad, podržati u svakom pogledu. To je naš zadatak, kao što nam je zadaća nastaviti razvijati zajednicu i otok, jer je to spomen na Matu - istaknuo je virski načelnik Kristijan Kapović

N: . U ambijentu drevnih, odlomljenih i sačuvanih komadića materijalne, duhovne i kulturne ljudske prošlosti, na drugom katu Arheološkog muzeja Zadar, članovi obitelji, prijatelji i kolege u četvrtak su se oprostili od nedavno preminulog Viranina Mate Radovića. Odana je počast čovjeku koji je svoj život posvetio kako lokalnoj zajednici na otoku Viru gdje je djelovao kao općinski vijećnik ili predsjednik Općinskog vijeća, tako i njegovom predanom arheološkom i povijesnom sastavljanju mozaika života i djelovanja naših predaka. U prožimanju prošlosti i sadašnjosti, odnosno predanog rada na unaprjeđenju života svojih suvremenika te oplemenjivanja stručnih i znanstvenih spoznaja o prohujalim vremenima, djelovao je Viranin Radović.

Vir S gotovo 114.000 noćenja ostvarenih u listopadu Vir je četvrta destinacija u Hrvatskoj Slovenci, Nijemci i Mađari ostvarili najviše noćenja na Viru

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar Jakov Vučić, bivši rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić i Marijana Ramov iz Ureda za kulturu Grada Nina bili su govornici na svečanom komemorativnom okupljanju potvrdivši da je Radović, osim neupitne stručne i profesionalne vrsnosti, u svakoj zajednici u kojoj je radio ostavio i neizbrisiv ljudski trag.

- Trajno su nas povezali prijateljstvo i posao kojega smo radili na Viru. Počeli smo još krajem 1990-ih kada smo mislili kako Vir može bolje i da treba više. Tada se o Viru nije pričalo baš lijepo, jer se govorilo o devastiranom i besperspektivnom mjestu. To smo željeli promijeniti, a od 2001. kada smo preuzeli Općinu Vir radili smo zajednički na projektu otoka Vira. Sedamnaest godina kasnije, Vir je potpuno drukčija priča. To je njegova i naša baština. Bez Mate, današnjeg Vira ne bi bilo - kazao je načelnik Kapović prisjećajući se Radovićevog političkog djelovanja na rodnom otoku.

Vir Interstas međunarodna turistička smotra Zlatni Interstas osvojila kompanija “Vir turizam”

Iako je profesionalno u najvećoj mjeri bio usmjeren na susjedni Nin gdje je radio kao kustos Muzeja ninskih starina, odnosno kao zaposlenik Arheološkog muzeja Zadar od 2006. godine, Radovićev doprinos arheologiji Vira također je jedinstven i neprocjenjiv. U suradnji s oba muzeja te Sveučilištem u Zadru, lokalitet Smratina na Viru ucrtan je tako na arheološku mapu Zadarske županije, Dalmacije i Hrvatske kao jedan od najznačajnijih starokršćanskih i kasnijih srednjovjekovnih lokaliteta.

- Taj lokalitet može postati arheološki muzej na otvorenom, a taj ćemo projekt, kao i dosad, podržati u svakom pogledu. To je naš zadatak, kao što nam je zadaća nastaviti razvijati zajednicu i otok, jer je to spomen na Matu - još je istaknuo virski načelnik.

Svečanoj komemoraciji u Arheološkom muzeju Zadar prisustvovali su članovi njegove obitelji, bliski prijatelji i kolege, direktori i djelatnici virskog općinskog i komunalnog sustava, djelatnici Arheološkog muzeja Zadar, Muzeja ninskih starina, predstavnici lokalne samouprave u Viru i Ninu, Sveučilišta u Zadru i brojni drugi. Prostor zadarskog Arheološkog muzeja bio je ispunjen duhom kojim je Radović, gdje god je djelovao, dotaknuo i oplemenio svačije postojanje. Umro je prerano u 45. godini života ostavivši iza sebe masivno djelo na svakom kamenom ili keramičkom ostatku otoka Vira i susjednog Nina, komunalnoj infrastrukturi ili ideji rodnog otoka, kao i u srcima svih koji su ga znali i voljeli.

Prvaci III. HBL-a kreću u novu sezonu Virski boćari ispisuju nove stranice slavne povijesti Antonio Bilosnić donio je prve bodove svojoj momčadi u novoj sezoni zabilježili pobjedu 12:10 protiv cetinskog Otoka Boćari Vira pobjedom otvorili premijernu drugoligašku sezonu