Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Prvaci III. HBL-a kreću u novu sezonu

Virski boćari ispisuju nove stranice slavne povijesti

Foto: Općina Vir
Novu sezonu Virani će otvoriti početkom studenog protiv cetinskog Otoka, drugoligaške momčadi koja je prošle godine u II. HBL-u zauzela 4. mjesto

Korak po korak – tako bi se mogla nazvati neka buduća monografija posvećena virskim boćarima koji su tijekom proteklih pet godina nezaustavljivo iz III. Županijske boćarske lige (ŽBL) došli do II. Hrvatske boćarske lige, južne skupine (HBL).

Ovim riječima iz Općine Vir pišu o uspjesima svojih boćara i naglašavaju da su osvojili četiri uzastopna naslova ligaških prvaka, i to bez krivog koraka ili zastoja, usput skupivši pristojnu količinu drugih momčadskih i pojedinačnih trofeja i medalja sa županijskih kupova te nacionalnih prvenstava po disciplinama.

Mađar Csongor Lehmann, apsolutni je pobjednik III. Virskog triatlona Hrvatski triatlonci: Vir je najbolja destinacija olimpijskog triatlona

– Koliko je najtrofejnija i najuspješnija boćarska squadra Zadarske županije svih vremena – rezultatski zasad slabija samo od slavne prvoligaške Povljane koja, međutim, nije imala toliko drugih trofeja ili dominaciju u županiji – zaista snažna i spremna za nove izazove, vidjet ćemo uskoro – ističe Kažimir Škrbić iz virskog Odjela za odnose s javnošću.

"Tek se trebamo dokazati"

Novu prvenstvenu sezonu Virani će otvoriti početkom studenog protiv cetinskog Otoka, drugoligaške momčadi koja je prošle godine

u II. HBL-u zauzela 4. mjesto.
– Hoće li Virani nastaviti pobjeđivati, odnosno tamo gdje su stali u lipnju trijumfom domaćih protiv splitske Nade (11 utakmica bez poraza), vidjet ćemo na boćalištu zadarskih Crvenih kuća, gdje će od ove sezone Virani imati domaći teren. Iako su virski Bluzeri, kako ih nazivaju, boćarski gušteri u drugoligaškom društvu te još u procesu privikavanja na dvoranske uvjete Crvenih kuća, u susretu protiv Otoka možemo im 'utefteriti' teret favorizirane momčadi – najavljuju s Vira i dodaju:

– Ne bih rekao da smo favoriti, šanse su u postocima pedeset-pedeset. Otok ima puno iskusnih i vrhunskih boćara, dok smo mi nova momčad u ligi koja se tek treba dokazati. Ipak, optimist sam jer boćalište u Crvenim kućama s pravom možemo smatrati domaćim terenom – kaže prvo boćarsko ime Vira Darko Bašić.

veliki uspjeh Svjetska bronca i zlato stižu u Labin

Virani su, navodi se, nakon završetka trećeligaške sezone u lipnju nakratko objesili „boće o klin“, odnosno boćanju su se nakon pauze vratili na županijskim kupovima u raznim disciplinama i završnicama na Prvenstvu Hrvatske. Bašić je tako osvojio županijsko prvenstvo u disciplini krug, a potom je, najavivši sjajnu formu, u istoj disciplini na PH došao i do brončane medalje.

– Prvu grupnu utakmicu odigrao sam dobro, a drugu jako loše. No i moj je suparnik igrao loše pa sam, srećom, prošao. U polufinalu sam ponovio loše izdanje, tako da na kraju moram biti zadovoljan brončanom medaljom – dojam je Bašića nakon što je osvojio treću medalju na PH.

– Ako smo prvu (srebrnu) iz 2015. godine, osvojenu u paru s Igorom Vučetićem, smatrali boćarskim čudom, druga (također srebrna) u disciplini pojedinac ipak je potvrdila visoku Bašićevu kvalitetu i vrijednost virskog boćanja, dok je treća dvostruko podebljala priču o velikim nastavljačima tradicije virskog boćanja i slavne generacije iz 1990-ih. Bašiću ujedno pripisujemo i županijsko srebro u krugu (2015.), dva županijska zlata u pojedincu (2015. i 2016.), kao i dva uzastopna zlata u disciplini parovi, s Vučetićem (2016. i 2017.).

Umirovljena učiteljica Marica Barišić zahvalila je svojim bivšim đacima Održana 24. jesenska biciklijada od Zadra do Vira 'Vježbala sam na Viru kako se ne bih osramotila'

Niz medalja

Ove je godine Bašić niski medalja pridodao i naslov županijskog prvaka u disciplini bližanje i izbijanje u krug, a kada u priču uključimo i druge virske boćare, poput spomenutog Vučetića, koji je naslov prvaka Zadarske županije u pojedincu osvajao tri puta (2014., 2015. i 2018.) te nove županijske prvake u parovima Božu Dešu i Antonija Bilosnića, odnosno srebrne na istom turniru Zorana Marka Kokića i Marjana Bukvića, jasno je kako govorimo o zlatnoj virskoj boćarskoj generaciji ili pravoj sportskoj dinastiji – s ponosom ističu Virani.

Dodaju kako je boćarski virski vunderkind i mladi reprezentativac Hrvatske Ante Nemarić pridodao ovoj maloj riznici još dva srebra u krugu (2017. i 2018.), a da se istom uspjehu radovao i Luka Buterin (2016.).

– Motivirani smo i jedva čekamo početak nove sezone. No tek kad odigramo nekoliko utakmica, moći ćemo vidjeti kako stvari stoje i jesmo li favoriti u bilo kojoj od njih. Druga liga je kvalitetnija i zahtjevnija od prošlogodišnjeg III. HBL-a, tako da se tek moramo potvrditi. Glavni je cilj ostati u drugoligaškom društvu, a sve drugo ili više od toga formirat ćemo ovisno o rezultatima – najavljuje Bašić boćarsku sezonu.

Ista momčad kao i prošlogodišnja šampionska

Predsjednik kluba i boćar Darko Bašić (39 godina) izbijač, Antonio Bilosnić (23) izbijač, Marjan Bukvić (49) valjač, Nediljko Buškulić (71) valjač, Luka Buterin (22) izbijač, Božo Deša (44) valjač, kapetan Ante Kapović (65) izbijač, Toni Kapović (34) izbijač, Zoran Marko Kokić (50) izbijač, Milivoj Liverić (84) valjač, Ante Nemarić (19) izbijač, Željko Soldo (51) valjač i voditelj Igor Vučetić (47) kao valjač – momčad je Vira koja će krenuti u prvu ligašku utakmicu protiv Otoka. Virani kažu da je to potpuno ista momčad kao prošlogodišnja šampionska, što je najbolja vijest za virske Bluzere.

– Kompletni smo iako je postojala opasnost da tijekom ljeta ostanemo bez Nemarića, kojega je htio riječki Vargon – kaže Bašić.

Vir Virski milenijski projekt Na otoku Viru nastavljeni radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži