Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Virski milenijski projekt

Na otoku Viru nastavljeni radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži

Vir
Foto: Kažimir Škrbić
Raspisana je javna nabava za projekt III. faze u naselju Prezida procijenjene vrijednosti 45 milijuna kuna, a obuhvaća oko 1300 do 1400 objekata

– Do službenog početka i nastavka radova u rujnu na priključcima za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira, virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir objavilo je javne nabave za nadzor nad izgradnjom III. faze, za vođenje projekta III. faze te za izvođenje radova III. faze u virskom naselju Prezida. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 45 milijuna kuna, no tek će se u postupku javne nabave ustanoviti realna cijena. Ono što je činjenično točno ili zadano projektom, svodi se na podizanje 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1300 do 1400 objekata – najavljuju iz virske lokalne uprave.

Virani u Mađarskoj Tradicionalni posjet Mađarskoj Virane dočekali državni tajnik Potápi i generalni konzul RH Horvat

– Do kraja listopada znat ćemo sve, jer tada će biti otvaranje natječaja za izvođenje radova. Prethodno ćemo znati za natječajne rezultate nadzora i vođenja projekta. Naravno, ako sve bude išlo po planu. U slučaju žalbi, rokovi se pomiču – kazao je Hrvoje Bašić, direktor poduzeća Vodovod Vir.

Ljetos stiglo 60-ak zahtjeva

Virani navode da je zaokružena javna nabava u slučaju virskog vodovodnog i kanalizacijskog projekta III. faze. Budući da je Vodovod Vir investitor i za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi, kako navode s Vira, javna nabava obavlja se i za taj kompleksan sustav od 102 kilometra kanalizacije, 32 kilometra vodovodne mreže, 33 crpne stanice, biopročišćivačem i ispustom dužine pet kilometara.

– U tijeku je javna nabava za radove na aglomeraciji čije će otvaranje biti 5. studenoga, dok su one za nadzor i vođenje projekta već otvorene. Ovaj je projekt aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi procijenjen na oko 397 milijuna kuna, ali će se konačna brojka odrediti tek u procesu nabave. Sadašnje cijene nabave znatno premašuju prijašnje cijene kada se za projekt radila procjena. U međuvremenu su cijene narasle, što je i logično s obzirom na uzlet građevinskog sektora i tržišta – tvrdi direktor Bašić.

Istovremeno su nastavljeni i radovi na II. fazi vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, te je odaziv građana za priključenje na mrežu više nego zadovoljavajući. Tijekom ljeta pristiglo je, ističu s Vira, 60-ak zahtjeva, pa je s novim zahtjevima razina umreženosti na vodovod i kanalizaciju sve bliža punom kapacitetu.

– Građani se stalno javljaju jer se svi žele priključiti na vodovod i kanalizaciju. Ostalo nam je svega oko 250 priključaka, s tim da smo neke već spojili na mrežu, dok su drugi već ugovoreni. Kad svi budu gotovi, asfaltirat ćemo ulice. Odaziv je zaista bio iznad svih očekivanja – zadovoljan je Bašić.    

Jet Ski Tour Uspjeh hrvatskih jetera na četvrtoj uzastopnoj završnici Alpe Adria Jet Ski Toura Najbolji europski jeteri na Viru

Virani naglašavaju da je nastavak radova na II. fazi i javna nabava za III. fazu milenijskog projekta Općine Vir i tvrtke Vodovod Vir samo dio poslova vođenih i učinjenih tijekom ljeta i početkom jeseni.

– Prethodno je virsko komunalno poduzeće dobilo lokacijske dozvole za projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok Vir, što je bio jedan od ključnih preduvjeta apliciranja projekta za sredstva EU.

Projekt od 733 milijuna kuna

Riječ je o četiri lokacijske dozvole koje uključuju gradnju kanalizacijskog i vodovodnog cjevovoda, hidroblokove i crpne stanice za trasu predmetnog zahvata koji obuhvaća naselja: Brdonja, Rosulje, Slatina, Marina, Lučica, Bobovik, Žitna, Straža, Soldatica, Virić, Laz, Sapavac, Sridnje Kućice, Lozice, Biskupljača, Radnjača, Smratine, Velika Slatina, Torovi, Pedinka, Srpljica, Šepunatka, Site i Kozjak. Time su 134 kilometra kanalizacijskog i 126 kilometara vodovodnog cjevovoda sa 16 crpnih stanica te dva hidrobloka – uz podmorski ispust dužine 1922 metra – završena priča, barem kada je riječ o projektnoj dokumentaciji i lokacijskoj dozvoli.

Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi vrtoglavih 733 milijuna kuna, od čega 643 milijuna kuna investicijskih troškova otpada na sam projekt, a preostalih 90 milijuna kuna na troškove zemljišta, poslove nadzora, vidljivosti te druge poslove vezane uz gradnju virskog vodovoda i kanalizacije. Kako je riječ o procijenjenim troškovima, kao i u slučajevima aglomeracije i III. faze, puna i prava vrijednost projekta znat će se tek nakon procesa javnih nabava – naveli su s Vira.

Vir je sinonim za spektakl i vrhunsku zabavu Čak tri mjeseca prije nego u rekordnoj 2017. godini Vir će imati dva milijuna noćenja Do kraja 2018. Vir ide prema top 5 hrvatskog turizma