Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Uspjeh hrvatskih jetera na četvrtoj uzastopnoj završnici Alpe Adria Jet Ski Toura

Najbolji europski jeteri na Viru

Jet Ski Tour
Foto: Općina Vir
Suorganizator je bila kompanija Vir turizam, logističku podršku pružila su poduzeća virskog općinskog sustava, a sponzor je Općina Vir

Najbolji hrvatski jet pilot Slaven Ivančić uzeo je na Viru u finalu “Alpe Adria Jet Ski Toura” pobjedu u jednoj utrci klase Ski GP2, najviše bodova na dvije utrke virskog finala i drugo mjesto u ukupnom poretku.

– Jedan jedini bod je Ivančiću nedostajao za zlatni sjaj na postolju, ali daleko od toga da je bio nesretan nakon raspleta. Nijemac slovenskih korijena Philip Salobir bio je na najvišem postolju, a odmah do njega popeo se 43-godišnji Zabočanin s povremenom virskom adresom – istaknuto je nakon utrka od 14. do 16.rujna.

Općina Vir Turističko čudo na Viru - poručuje načelnik Kapović Nadmašili cijelu 2017. godinu

Uspješni Hrvati

– Šteta! Nedostajao je taj jedan bod, ali nisam tužan. Prvi sam se put popeo na postolje na Viru, a to mi je bila davna želja – rekao je Ivančić za kojeg je, kako navode Virani, ova sezona rezultatski bila dobra, pa je uoči posljednje dvije utrke u klasi Ski GP2 na Viru startao kao jedan od favorita. Samo je Salobir u četiri utrke sakupio više bodova, ali je na Viru hrvatski jeter umalo uspio do kraja istopiti velikih 17 bodova prednosti.

– Sezona je zaista bila dobra, iako mi nije prošla bez problema. Mučila su me leđa, ali sve sam zaboravio kada sam osjetio pravu radost na postolju nakon toliko godina čekanja – prenio je Ivančić dojam.

Posebno je, kako navode Virani, impresivna bila pobjeda u drugoj utrci klase u kojoj je u potpuno neizvjesnom i dramatičnom finišu Ivančić pobijedio mladog Robina Ortnera. Austrijanac je vodio i vjerojatno se već vidio u finišu s uzdignutim rukama, međutim Ivančić nije tako mislio.

– Bilo je stvarno za dlaku. Žao mi je momka, zaista je dobro vozio, ali tako je to u sportu – objasnio je uspjeh iskusniji hrvatski natjecatelj.

Ortner je ipak uzeo nagradu, stiliziranog jetera brončanog sjaja, i nisu mu je uspjeli ugroziti Slovak Attila Szep i Estonc Egon Üpraus. Ivančić je nastupio i u klasi Ski GP1 u kojoj je zauzeo 6. mjesto, preslabo da ugrozi letećeg Čeha Lukasa Binara.

– Nije se samo Slaven iz hrvatskog jet tima radovao; Jasmina Kelava bila je najavljena kao jedna od onih koji bi mogli do bodova i postolja, a već u prvoj utrci opravdala je očekivanja osvojivši 3. mjesto. To je Jasmini donijelo bodove s kojima se probila na 3. mjesto u klasi Ski Ladies GP1, iza nedohvatljivih Christine Mahringer iz Austrije i Jasmin Ypraus iz Estonije, ali više od Austrijanke Elisabeth Schuster i Slovenke Dragice Ivančič – izvijestili su s Vira.

Vir je sinonim za spektakl i vrhunsku zabavu Čak tri mjeseca prije nego u rekordnoj 2017. godini Vir će imati dva milijuna noćenja Do kraja 2018. Vir ide prema top 5 hrvatskog turizma

– Domaći teren i morski ambijent bili su nadahnjujući. Moram priznati da nisam očekivala takav rasplet. Dosad sam uvijek imala nekakvih problema, pa je izostajao rezultat, ali sada sam dobro odradila utrku. Iznenađena sam što sam se uopće našla u krugu favorita za medalju, ali osjećaj je dobar – prenijela je Jasmina sjajno raspoloženje hrvatskih jet pilota.

– Tako je bilo prvog natjecateljskog dana, a u nedjelju je Kelava samo potvrdila visoku razinu spremnosti i sportsku formu. Ponovila je subotnji uspjeh i dva puta primila nagrade za treća mjesta, jednog nagradnog jetera za virsku utrku i jednog za sezonu 2018. u klasi GP1 – naveli su s Vira.

– Nisam očekivala da ću tako brzo na postolje. Prošle godine sam samo nastupala i stjecala iskustvo, ali s ovogodišnjim rezultatom ne mogu više samo odrađivati utrke. Osvojiti nagradu dobar je osjećaj, ali kako sam kritična, uvijek mislim da to može biti bolje – zaključila je Jasmina priču o sezonui koja je nakon tri prethodne bez previše uspjeha napokon donijela velike stvari hrvatskim jet pilotima.

– Kada se zavjesa već lagano spustila na pozornicu finala “Alpe Adrije” i na virsku plažu Jadro koja je primila 105 natjecatelja i više od 400 sudionika najvećeg jet ski spektakla u Hrvatskoj, Tihomir Kotarski širokim je osmijehom odavao dojam čovjeka koji uživa u trenutku.

– Napokon sam uspio doći na postolje. Previše sam forsirao GP4 pa sam se razbio oba dana, ali sam u GP3 dao sve od sebe i uspio – kazao je Kotarski.

Domaćini iz TZ-a goste su odveli na izlete u blizini Biograda na Moru Biograd nagradio najvjernije goste Zahvalnice za četrdeset godina ljetovanja u Biogradu

Završnog dana natjecanja, u nedjelju, u spomenutoj klasi koja mu je donijela 3. mjesto išao je kao i uvijek – na sve ili ništa.

– Zaista sam sve pokušao. Imao sam loš start, ali krenuo sam na nož i uspio s gotovo posljednje pozicije doći na treću. Sada je srce na mjestu, pa sljedeće sezone računam na stepenicu više – prenose s Vira izjavu ovog strastvenog ljubitelja brzina, najpoznatijeg kao jedinog Hrvata na kultnom Erzberg rodeu, čuvenom rudniku srebra pretvorenom u najveći motokros izazov na svijetu.

Tri dana natjecanja

– Njegovi padovi na utrkama na Viru nisu izgledali lijepo, ali Tihomir je svaki put stisnuo zube i skupljao bodove. Željezni Hrvat padao je sa svoga krosera po kamenjaru i brdima na motokros utrkama, pa mu je pad u Virsko more bio nešto poput lahora u usporedbi s uraganom – kažu s Vira.

– Nije to ništa. Jednostavno, želja je kod mene prejaka. Htio sam na silu zaobići suparnike, pa me ponijelo. Ne razmišljam da se nešto može dogoditi, pa se zato i dogodi – mirno je kazao Tihomir koji je osim nastupa na utrkama s mikrofonom u rukama pratio i najavljivao utrke brojnim gledateljima.

Uz Kotarskog i cijeli hrvatski tim, još je Ivančić bio najvažniji dio organizacije virske priče, pa je za Hrvate ovo bila nikad uspješnija trodnevna jet ski manifestacija. Vrijeme također nije umanjilo doživljaj, tri dana uživalo se u suncu i moru.

– Uz to smo i natjecateljski bili uspješni. Ove smo se godine iskazali – dodao je Ivančić.

Od prvog službenog treninga u petak do subotnjih i nedjeljnih utrka te na ceremoniji dodjele nagrada i trofeja nastupilo je ukupno 105 jetera iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Crne Gore, Latvije, Slovačke, Mađarske, Češke, Italije, Estonije, Bugarske, Poljske, Rumunjske i Srbije. Suorganizator cijelog događaja bila je destinacijska kompanija Vir turizam, logističku podršku pružila su poduzeća virskog općinskog sustava, a sponzor finalnih utrka bila je Općina Vir.

Deklaracija o pametnim otocima Dva županijska otoka potpisala Deklaraciju o pametnim otocima Općine Ugljana i Pašmana među 200 otočnih zajednica Europe