Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Dva županijska otoka potpisala Deklaraciju o pametnim otocima

Općine Ugljana i Pašmana među 200 otočnih zajednica Europe

Deklaracija o pametnim otocima
Foto: Zadarska županija
Poticat će se korištenje pametnih tehnologija, uvođenje održivog prijevoza, smanjenje i ponovna upotreba otpada...

Inicijativa Pametni otoci zalaže se za poticanje lokalnog razvitka i prosperiteta te doprinos ciljevima EU na području energetike, klimatskih promjena i prilagodbi, inovacija, cirkularne ekonomije, transporta i mobilnosti, plavog rasta i digitalne agende za Europu. Stoga su u Domu Zadarske županije, u organizaciji Otočnog sabora, načelnici općina Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali potpisali Deklaraciju o pametnim otocima.

Posjet Poliklinici Teška godina Posjet Poliklinici na obljetnicu poplave

– Napravljen je i korak dalje, a on se odnosi na jačanje sinergija između energetike, transporta i IKT-a, uz uključivanje tema vezanih uz vodu i otpad po principu cirkularne ekonomije. Taj pristup izvire upravo iz izoliranosti otoka koja ih prisiljava da razmisle kako osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima te doprinijeti održivom i ravnomjernom razvoju koji će iskoristiti otočne potencijale, geografske elemente, prirodne i ljudske resurse te proizvode – kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Bolja kvaliteta života

Govoreći o inicijativi Pametni otoci i uključivanju naših otoka u nju, zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako smo i mi dio velike europske obitelji, a strategija EU jasno se zalaže za održivi razvoj ruralnih i manje razvijenih područja.

– Gotovo svi europski otoci imaju slične priče. Unatoč brojnim problemima s kojima se suočavaju, s naglaskom na kontinuiranu depopulaciju, ovaj je projekt usmjeren pronalaženju konkretnih rješenja. Inicijativa Pametni otoci želi da otoci postanu pametne, uključive i uspješne zajednice. U tom smislu će poticati na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama, korištenja pametnih tehnologija, uvođenja održivog prijevoza, smanjenja i ponovne upotrebe otpada, jačanja socijalne inkluzije te sveukupne promjene prema održivom i odgovornom turizmu svih oblika – napomenuo je župan Božidar Longin.

Župan Božidar Longin s kineskim izaslanstvom U posjetu županiji boravilo izaslanstvo prijateljske kineske regije Hainan Longin: Kinezi žele suradnju sa Sveučilištem, ali i naša vina

Deklaraciju je lani potpisao i Grad Zadar u ime zadarskih otoka Iža, Rave, Molata, Ista, Silbe, Premude i Oliba. Pročelnik gradskog UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Ivica Katić pojasnio je kako je temeljni cilj inicijative da se poboljša kvaliteta života na našim otocima, a u tom smislu Grad Zadar pokrenuo je niz projekata, poput Arhipelagosa u suradnji sa Sveučilištem u Zadru.

Uređenje biciklističkih staza

U cilju stavljanja u funkciju zapuštenih otočnih vojarni, pokrenut je i projekt za mini pretovarne stanice za gospodarenje otpadom na otocima, napravljena je i studija uređenja otočnih plaža, a nedavno je potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za uređenje biciklističkih staza na otocima.

Deklaraciju je dosad potpisalo oko 200 otočnih zajednica Europe, a u Hrvatskoj Gradovi Krk i Korčula te općine Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet i Lastovo.

Skup o gradnji ribarskih luka Stručni skup o ribarstvu Kreće gradnja ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani u Kalima Na sastanku je naglašeno kako je za dolazak gostiju, uz dobar marketing, bitno i to da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji Ministar turizma na radnom sastanku u Turističko-informativnom centru u Zadru Cappelli: Prihodi od turizma 10 posto veći nego lani - bit će 12 milijardi kuna