Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana 24. jesenska biciklijada od Zadra do Vira

'Vježbala sam na Viru kako se ne bih osramotila'

Umirovljena učiteljica Marica Barišić zahvalila je svojim bivšim đacima
1/4
Foto: Kažimir Škrbić
Sezonac koji radi u Zatonu, 22-godišnji Zadranin Roko Magaš dobitnik je glavne nagrade, bicikla vrijednog 3500 kuna

Na tradicionalnoj, 24. jesenskoj biciklijadi od Zadra do Vira održanoj 30. rujna okupilo se 510 biciklista iz cijele Zadarske županije, izvijestio je o biciklističkoj atrakciji gradski odjel za odnose s javnošću. Uz dobru i napetu zabavu te navijanje dvjestotinjak biciklista koji su ostali na Viru na izvlačenju glavne nagrade biciklijade, 3500 kuna vrijednog bicikla, izvučen je sretni dobitnik.

Vir Virski milenijski projekt Na otoku Viru nastavljeni radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži

Bogate nagrade

Prvi izvučeni dobitnik nije se pojavio, pa je izvlačenje nastavljeno te je sljedeći dobitnik, Zadranin Roko Magaš, izvučen iz drugog pokušaja i preuzeo je bicikl. Bio je to poljubac sreće za 22-godišnjeg sezonca koji u Zatonu radi kao konobar.

– Odličan je to osjećaj. Dođeš s jednim, a kući se vraćaš sa dva bicikla. Iako sam nedavno kupio novi bicikl, ovaj nagradni koji sam dobio ipak ima nešto bogatiju opremu – rekao je zadovoljno Roko.

Na virskoj biciklijadi već je sudjelovao pet-šest puta, a ova 24. biciklijada bila mu je najsretnija.

– Lijepa manifestacija i lijep otok koji se turistički razvija, a najljepše je što ima još dosta mjesta za napredak – rekao je dobitnik.

Tek nešto manje sreće imali su Marko Mirčeta, Tamara Torbarina, Suzana Dundović, Ivan Serdarušić, Davor Jurjević, Božidar Vladović, Denis Pantalon, Roko Škara, Jelena Barešić, Domagoj Magaš i Dina Botica koji su na izvlačenju dobili dječju sjedalicu za automobil i komplete biciklističke opreme.

Virani u Mađarskoj Tradicionalni posjet Mađarskoj Virane dočekali državni tajnik Potápi i generalni konzul RH Horvat

– Prijavilo se ukupno 510 biciklističkih rekreativaca i biciklista Biciklističkog kluba Zadar i drugih klubova, a mnogi su se nakon dolaska na Vir i okrjepe nastavili zabavljati na virskim plažama ili šetajući, dok su neki iskoristili predivan dan i nastavili vožnju Virskim prstenom – istaknuo je Kažimir Škrbić iz Virskog lista.

– Sudjelovali smo na svim virskim biciklijadama, a čak smo dobili komplete biciklističke opreme na nagradnim tombolama. Svake nedjelje vozim do Vira, ali na biciklijade idemo svi zajedno – kazao nam je Luka Markulin kojega smo zatekli u društvu supruge Stivene te sinova Roka (10), Frane (8), Lovre (6) i trogodišnjeg Marija.

Još jedna sjajno organizirana biciklijada od Zadra do Vira bila je prigoda da se biciklistima i rekreativcima uputi riječ zahvale.

– Hvala vam svima koji dolazite na našu biciklijadu kako bismo se zajedno rekreirali i zabavili. Vaša je zasluga što je ona masovna i biciklistički događaj koji okuplja ne samo pojedince nego i cijele obitelji – kazao je zamjenik načelnika općine Vir Antonio Vučetić koji je sudjelovao na biciklijadi u društvu direktorice “Vir turizma” Kristine Perić.

Dijelio se i paštafažol

Uza zamjenika načelnika Vučetića, nagrade najsretnijim biciklistima podijelili su nakon tombole destinacijska menadžerica Darija Zrilić i Petar Bitanga iz Vir turizma. Najveći biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji vrhunski su organizirali poduzeće Vir turizam u suradnji s Biciklističkim klubom Zadar, virskim općinskim poduzećima Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, taksi kompanijom Taxi Vir, zadarskom prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir. Na virskoj rivi svirala je grupa Vista, a za osvježenje i okrjepu pobrinuli su se djelatnici restorana “Kotarina” koji su pripremili i podijelili više od 500 porcija paštafažola. 

Općina Vir Turističko čudo na Viru - poručuje načelnik Kapović Nadmašili cijelu 2017. godinu

Učiteljici za odlazak u mirovinu darovali bicikl

Na biciklijadi sudjelovala je i jedna umirovljena učiteljica te na kraju na njoj i zaplesala. “Hvala za ovaj bicikl mojim bivšim učenicima iz 7. b razreda OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića”, pisalo je na transparentu nekadašnje zaprešićke učiteljice Marice Barišić. Bicikl je bila dobila od učenika kao oproštajni dar na odlasku u mirovinu, a uoči 24. biciklijade Zadar – Vir podsjetili su je da je virska biciklijada prava prilika da se biciklom dobro proveze.

– Moji bivši učenici čuli su za biciklijadu pa su me zvali i pitali jesam li se prijavila. Pa sam to i učinila, a vježbala sam na Viru kako se ne bih osramotila – rekla je učiteljica Marica.

Kako od mirovine živi na omiljenom otoku u naselju Miljkovica, virska prostranstva bila su idealna prilika da usavrši i isteše biciklističku vještinu.

– Ide mi odlično, pogotovo na širokoj cesti nizbrdo – našalila se bivša zaprešićka učiteljica koja ne samo da je vozila na biciklijadi nego je na kraju na njoj i zaplesala.

Proslava 25 godina općine Vir 25 godina općine Vir – najveći dan u povijesti otoka Herojima rata počasti, općini priznanje za velike uspjehe

Ana kupila bicikl samo zbog biciklijade

Četiri ljepotice na biciklima iz Zadra, Sukošana i Pakoštana nisu mogle ostati neprimijećene, a jedna od njih, Ana Pavić, kupila je bicikl samo da bi mogla sudjelovati na 24. biciklijadi Zadar – Vir.

Usput je, saznajemo, prva prošla Virskim mostom, a Petra Škilić, Anastazija Oljica i Tamara Torbarina ostatak su te ekipe koja je sudjelovala na biciklijadi. I to prvi put.

– Ana je pokrenula akciju, a za biciklijadu smo saznale na Facebooku i radiju. Došle smo prvi put na Vir, ali ne i posljednji. Doći ćemo i na sljedeću biciklijadu – rekle su mlade ljubiteljice biciklizma.

Vir je sinonim za spektakl i vrhunsku zabavu Čak tri mjeseca prije nego u rekordnoj 2017. godini Vir će imati dva milijuna noćenja Do kraja 2018. Vir ide prema top 5 hrvatskog turizma