Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Mađar Csongor Lehmann, apsolutni je pobjednik III. Virskog triatlona

Hrvatski triatlonci: Vir je najbolja destinacija olimpijskog triatlona

1/2
Foto: Vir
Ukupno je bilo 96 natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Švedske na olimpijskom i supersprint triatlonu te uličnoj utrci na 5 kilometara

Lako i elegantno je svjetski juniorski triatlonski prvak iz Mađarske Csongor Lehmann pobijedio na III. Virskom triatlonu.

Mađar je uvjerljivo slavio s vremenom 1,56:48, što je za 12 minuta i 25 sekundi bolje vrijeme od drugoplasiranog Marina Jukića, odnosno za svega 30 stotinki slabije vrijeme od prošlogodišnjeg rekorda Matije Lukina – izvijestili su o vrhunskom sportskom događaju iz Općine Vir te naglašavaju da je za 19-godišnjeg mladića koji tek počinje svoju pravu triatlonsku karijeru ostvareno virsko vrijeme u olimpijskom triatlonu više nego dobar rezultat. Mladom Mađaru ovo je, podsjećaju Virani, bila prva pobjeda i prvi nastup u karijeri u disciplini olimpijski triatlon.

Vir najbolji ovogodišnji rezultat Rujan potvrdio najuspješniju i rekordnu virsku turističku priču

Mladi pobjednik

– Veoma sam sretan zbog pobjede. Planirao sam ovaj nastup jer sam htio nastupiti na olimpijskom triatlonu, pa sam pretraživanjem kalendara naišao na ovu lijepu utrku. Uoči utrke bio sam zaista uzbuđen – kazao je mladi Mađar.

ITU World Triathlon Series (WTS) ga vodi kao svjetskog juniorskog prvaka pozlaćenog u rujnu u australskom Gold Coastu i brončanog s Europskog juniorskog prvenstva u estonskom Tartu.

– Mada Lehmann nije najbolje što smo vidjeli na Viru protekle tri godine, svakako je jedan od najnadarenijih triatlonaca na svijetu kojega bi i narednih godina mogli gledati na otoku. Mađari prije svega vole Vir i druge hrvatske destinacije, a nekako smo na utrkama međunarodnog maratona i sada triatlona naviknuti na pobjednike iz Mađarske – ističe Kažimir Škrbić iz odjela za odnose s javnošću Općine Vir.

Umirovljena učiteljica Marica Barišić zahvalila je svojim bivšim đacima Održana 24. jesenska biciklijada od Zadra do Vira 'Vježbala sam na Viru kako se ne bih osramotila'

– Došao sam pun energije i želje na Vir, a vidi se to i po ostvarenom vremenu. Imao sam dobar rezultat s obzirom na to da je biciklistička utrka bila po brdovitoj dionici. Za prvi nastup ovo je bilo više nego dobro – zaključio je Lehmann.

Kup Hrvatske je, kako navode s Vira, u istoj disciplini pripao drugoplasiranom Jukiću iz TK “Petar Zrinski“ s vremenom od 2,09:13. Na postolju je bio iza Lehmanna, ali mu u konkurenciji hrvatskih triatlonaca nije bilo ravnog.

– Utrka je bila u skladu s onim što sam očekivao, a ostvareno vrijeme je realno s obzirom na moje trenutačne sposobnosti. Dobar dio sezone sam propustio zbog ozljede, ali je ovaj rezultat motivacija za sljedeću sezonu – kazao je Jukić koji je na plivačkoj dionici na plaži Jadro "izašao treći iz Virskog mora, poslije klupskog kolege Adriana Žgaljića te ispred legendarnog ironmana Dejana Patrčevića, a ta je trojka do samog cilja vodila borbu za podjelu odličja."

Indijac s obitelji na Viru Posjet izdaleka Iz Indije u Hrvatsku zbog Modrića, Subašića i Mandže

– Šljunčana staza mi nije baš odgovarala u posljednjoj dionici, ali na asfaltnom dijelu uspio sam pojačati ritam i doći prvi do cilja u poretku Kupa Hrvatske – kaže triatlonac kojega su Virani prošle godine vidjeli u uličnoj utrci 5 kilometara na kojoj je osvojio broncu.
– Super utrka. Bez obzira na rezultat, iskreno kažem da je ovo top utrka i jedna od najljepših triatlonskih destinacija. Pohvalio bih i TK Split kao organizatore, uvijek super odrade posao – zaključuje Jukić.

Osim utrke i uživanje

–Naslov osvajačice Kupa Hrvatske pripao je u ženskoj konkurenciji Maji Marukić iz TK Maksimir. Stazu od 1500 metara plivačke dionice, 40 kilometara biciklističke te 10 kilometara trkačke prošla je u vremenu 2,34:18, što je za 18 minuta slabije od rekorda dvostruke pobjednice Sonje Škevin iz 2017. i 2016. godine. No i za ovu pobjedu Marukić je morala krvariti, i to doslovno. Žuljevi su joj probili sportsku obuću, pa se Maja više žalila na kvalitetu tenisica nego na neugodnu bol. Uostalom, pobjednici pišu povijest - opisao je utrku Škrbić iz općine Vir.

– Vir je definitivno najbolja destinacija za olimpijski triatlon u Hrvatskoj. Došla sam uživati pa nisam imala nekih posebnih ambicija, ali uspjela sam pobijediti što mi je dodatni razlog za radost – kazala je pobjednica nacionalnog triatlonskog Kupa.

Vir Virski milenijski projekt Na otoku Viru nastavljeni radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži

U olimpijskom triatlonu u obje konkurencije nastupilo je 25 triatlonaca; ukupno je bilo 96 natjecatelja u olimpijskom, supersprint triatlonu i uličnoj utrci na 5 kilometara iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Švedske.

Domaćin i glavni organizator natjecanja bila je destinacijska kompanija "Vir turizam" s Darijom Zrilić kao direktoricom utrke, organizator je bio TK Split i Ivan Pavić kao tehnički direktor u ime Hrvatskog triatlonskog saveza, a glavni sponzor Općina Vir te Dukat koji je sportaše opskrbio energetskim proizvodima.

Šveđanima je Vir prekrasan otok

- Tanju Branteus i Michaela Tagela iz švedskog Stockholma nije bilo iznenađenje vidjeti na Viru, pogotovo jer su gosti iz Švedske ove godine obarali rekorde i ušli u 10 emitivnih virskih turističkih tržišta, ali iznenađenje je bila činjenica da su na otok došli zbog triatlonskog natjecanja.

Oboje su članovi Stockholm City Triathlon kluba osnovanog 1996. koji se diči najvećim brojem članova u Švedskoj. Ima ih čak 450, a dvoje smo upoznali na otoku. Michael je odradio plivački dio štafete supersprint triatlona sa svojim zadarskim prijateljima Josipom Rudićem i Nevenom Pavićem, dok je Tanja herojski u vremenu 3,21:52 prošla ciljem olimpijskog triatlona.

Na cilj je došla sedma ili posljednja u svojoj konkurenciji, ali uz burne pozdrave publike koja je nagradila njezinu ustrajnost - izvijestili su s Vira.

- Bilo je jako teško, ali ujedno i vrlo lijepo. Biciklistička staza je nevjerojatna, zaista predivna, pa sam uživala i lijepo se zabavila. Lijepo je bilo i plivati u moru - kazala je Šveđanka.

Nije joj Virski triatlon prvo natjecanje u karijeri, ali je prvo ovogodišnje budući da je par iz Stockholma prije tri mjeseca dobio najmlađeg triatlonca u obitelji.

Veseli Adrian uživao je na sunčanom otoku, a iz tatinih ruku promatrao je rasplet na stazi i mamin dolazak na cilj.

 

U supersprint triatlonu pobjeda M. Vojinović i M. Štefana

- Plivačku dionicu od 375 metara, biciklističku od 13 kilometara i trkačku od 2500 metara u disciplini supersprint triatlon prva je prošla Matea Vojinović, Korčulanka iz zagrebačkog TK Swibir. Vrijeme pobjednice bilo je 48:09, nešto slabije od prošlogodišnje rekorderke Zare Baković (46:23),.

- Osjećaj je super, iako pobjeda nije bila u prvom planu ni cilj nastupa. Najljepše od svega je što sam odradila utrku do kraja – rekla je 17-godišnja Matea koju su uz borilište na virskoj rivi bodrili mama, tata i sestra.

Pobjednik u muškoj konkurenciji, Martin Štefan iz TK Petar Zrinski supersprint je odradio u vremenu 42:28.