Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Tradicionalna akcija

Darovali 64 doze krvi i prikupili 1000 kuna za Zakladu Ana Rukavina

Foto: Općina Vir
Maria Zver (21) prvi je put darivala krv, a iako joj je to bila dugogodišnja želja ranije nije mogla zbog niske težine

Tradicionalno najmasovnija i najljepša bila je posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi u organizaciji Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir, a održana je polovicom prosinca u virskoj općinskoj vijećnici. Akciji je pristupilo 79 Virana i prijatelja otoka Vira, redom članova virske udruge, a njih 64 uspješno je darovalo krv.

Pomogao i virski župnik

Dodatni razlog za zadovoljstvo bilo je i tisuću kuna prikupljenih kao donacija za Zakladu Ana Rukavina, koja na Viru djeluje već nekoliko godina.

Adventski lignjolov Otvoreni kup Vira Na adventskom lignjolovu ulovili i lignju od 1,2 kg, sve završile na gradelama

– Zadovoljan sam odazivom i prikupljenim novcem. Nije lako u ovo vrijeme prehlada i gripa okupiti velik broj ljudi, no pomogao nam je virski župnik don Tihomir Vulin koji je cijeli tjedan pozivao Virane na akciju darivanja.

Virani su se kao i uvijek iskazali u humanitarnom radu – podvlači crtu nakon posljednje ovogodišnje akcije predsjednik virske udruge Goran Vicković, koji je sve darivatelje nagradio prigodnim poklon-paketima za nadolazeće blagdane.

Tako je iza otočnog UDDK-a još jedna lijepa godina okrunjena božićnom akcijom, koja je po riječima dr. Petre Sjauš bila najmasovnija od ljetnog razdoblja u cijeloj Zadarskoj županiji.

Potpuno u duhu vremena darivanja bila je i priča 21-godišnje djevojke koja je prvi put darovala krv.

Božićni ukrasi malih Virana humanitarna akcija Virski mališani izradili stotinjak božićnih ukrasa za Vukovarce

– Imala sam veliku želju za darivanjem krvi, ali dosad nisam mogla pristupiti akcijama zbog niske težine. Sada mi se želja napokon ispunila, baš sam sretna – rekla je zadovoljno Maria Zver, kojom se ponosi njezina obitelj.

Svečanost u restoranu

Nakon akcije darivanja članovi UDDK „Vir“ i svi darivatelji imali su malu svečanost i večeru u restoranu Kotarina gdje su im kuhari virskog restorana spremili feštu s bakalarom na bjanko, pečenom tukom i pijevcem s krumpirima. Naravno, tu su bile i neizostavne fritule za desert.

Organizaciju akcije darivanja zdušno su uz predsjednika Vickovića odradile članice virskog UDDK-a Nikolina Radeljak, Ljiljana Kapović, Ivana Šoše i Marija Vicković, a provedena je u vijećnici Općine Vir uz pomoć zadarskog Crvenog križa i Odjela transfuzije Opće bolnice Zadar.

arheološko istraživanje Lokalitet Smratina na Viru krije misterij dviju crkava u jednoj

Generalni sponzor akcije bila je Općina Vir uz sponzorstvo općinske destinacijske kompanije Vir turizam i restorana Kotarina, virske pekarne Kod Pere i grafičko-dizajnerskog studija Župančić.hr.