Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
velik interes za vir

Česi će ove godine premašiti broj od 100.000 noćenja

Sajam
Foto: Općina Vir
Virani su prve večeri sajma u Brnu bili na primanju kod počasnog konzula Ive Nešpora, dobitnika priznanja Zadarske županije za poseban doprinos turističkom promoviranju županije u Češkoj

– Predstavili smo ljepote Vira i turističku ponudu na otoku, a obnovili smo kontakte s postojećim partnerima za nadolazeću sezonu te ostvarili nove s agencijama iz Češke – riječi su voditelja Turističke agencije Vir turizam Mate Čuline s turističkog sajma u Brnu. Naime, zajedno s agencijskim kolegom Srđanom Liverićem, voditelj Čulina boravio je u drugom najvećem gradu u Republici Češkoj na Regiontouru, međunarodnom sajmu turizma i putovanja u kojemu uživa više od 32 tisuće posjetitelja uz sudjelovanje gotovo tisuću kompanija i izlagača sa svih kontinenata.

postavljanje javne rasvjete Pod rasvjetom je oko 80 kilometara virskih cesta i ulica

U Brno Exhibition centru na velikom virskom štandu, kako navode s Vira, predstavnicima virskog turizma pridružili su se zamjenik veleposlanice RH u Češkoj Marin Žužul i direktor češkog ureda Hrvatske turističke zajednice Dubravko Miholić. Virani su prve večeri sajma u Brnu bili na primanju kod počasnog konzula Ive Nešpora, dobitnika priznanja Zadarske županije za poseban doprinos turističkom promoviranju županije u Češkoj.

– Naša je prezentacija na sajmu u Brnu bila zaista jako dobro posjećena, što svjedoči kako postoji stalan interes čeških turista za ljetovanje u Hrvatskoj i posebno na otoku Viru – rekao je Čulina.

U 2018. na Viru Česi su ostvarili 94.001 noćenje, što je 28,1 posto više nego godinu ranije (73.406), dok su dolaske ostvarila 10.202 češka turista s rastom od 21,8 posto (8380 u 2017. godini).

– Tijekom 2018. ostvareno je povećanje komercijalnog turizma čeških turista za 15,7 posto u noćenjima i 14,8 posto u dolascima. Češka je peto emitivno tržište za virski turizam, iza Slovenije, Njemačke, Mađarske i Slovačke, a s obzirom na iskazani interes koji vlada za otok te trend povećanja dolazaka i noćenja – može se očekivati kako će u 2019. Česi premašiti 100 tisuća noćenja – rekao je Kažimir Škrbić. 

Biciklijada Jubilarna 25. biciklijada od Zadra do Vira Šestogodišnja Chiara i vatrogasac Nevio dobili vrijedne bicikle