Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
gradonačelnik predstavio je rješenje

Brza cesta prema Bjelovaru treba biti završena do 2023. godine

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Cesta od Gudovca do Farkaševca riješena je, a punom parom napreduju radovi od Farkaševca do Breze

Brza cesta i kad će ona doći do Bjelovara jedna je od glavnih tema u javnom i političkom životu grada, a kako se čini, uklonjena je i zadnja prepreka za početak radova. Naime, gradonačelnik Dario Hrebak sazvao je konferenciju za novinare kako bi predstavio rješenje za dovršetak brze ceste koja bi, prema trenutačnim najavama, trebala biti gotova do 2023. godine.

MEĐU NJIMA I OLIMPIJCI Priznanja najboljim sportašima za izvrsne rezultate u izazovnoj godini

 Podsjetio je da je jedan od razloga zbog kojih je član vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru upravo dovršetak brze ceste prema Bjelovaru te gradnja i opremanje 80-ak hektara velike poslovne zone u prigradskom naselju Velikom Korenovu, što je Vlada odobrila na prošlotjednoj sjednici.

Radovi počinju na jesen

– U Saboru nisam podigao ruku samo za Vladu RH i konstituiranje Hrvatskog sabora, nego i za program Vlade RH za četverogodišnje razdoblje u kojem jasno stoji nastavak gradnje brze ceste prema Bjelovaru u ukupnom iznosu od oko 500 milijuna kuna. Ovih je dana uprava Hrvatskih cesta donijela odluku o odabiru izvođača radova za nastavak gradnje ceste od Breze do Bjelovara u dužini od 12 kilometara, u vrijednosti manjoj od 300 milijuna kuna. Bude li sve išlo po planu, vjerujem da bi radovi mogli početi na jesen – najavljuje Hrebak. Cilj je, kaže, da brza cesta do Bjelovara dođe do 2023., kada bi i poslovna zona Veliko Korenovo trebala biti završena. Ulogu saborskog zastupnika shvatio je vrlo ozbiljno i mišljenja je da u Zagrebu na vrlo kvalitetan način zagovara sve ono što je za Bjelovar i Bjelovarce od velike važnosti.

SURADNJA ŽUPANIJE I GRADA OTOKA Počinje uređenje školskih igrališta

– Želim pokazati da je naš grad jednako važan kao i svi ostali gradovi u Hrvatskoj. Bjelovar je do prije nekoliko godina uvijek bio na margini. Mislim da su građani Bjelovara previše davali u središnju blagajnu u Zagrebu, a zauzvrat dobili premalo. Sada je vrijeme da to promijenimo. U Hrvatskom saboru želim biti glas Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Koalicijski dogovori između HSLS-a i HDZ-a se zasad poštuju i sve se odvija prema planu. Pred nama je završetak projektiranja bjelovarskih toplica za što imamo oko dva mjeseca i u rujnu planiramo imati građevinsku dozvolu. Uglavnom, čekamo natječaje za prijavu i projekt će do tada biti spreman – pojasnio je gradonačelnik Hrebak.

 Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić nedavno je istaknuo i kako 20 godina nitko nije ništa napravio po pitanju te ceste, a mnogi Bjelovarci bili su na položajima u različitim ministarstvima i Vladi. Što se tiče koristi, kaže da je cesta izuzetno važna za gospodarstvo te je uspoređuje s Istarskim ipsilonom, dugim 64 kilometra, koji je sličan brzoj cesti koja će za oko dvije i pol godine doći do Bjelovara, koji tek sad dobiva drugi krak te vjeruje da će takav scenarij u budućnosti imati i bjelovarska brza cesta.

Ne zna se izvođač

Kako bi i poslovna zona Veliko Korenovo trebala biti gotova u isto vrijeme, Hrebak kaže da će projektiranju toga prionuti čim Gradsko vijeće usvoji primitak dara od Vlade u obliku zemljišta. Bit će to pogodak za grad, rekao je Hrebak, no izvođača radova nije otkrio jer, kaže, ni on ne zna o kome se radi.

NIJE BILO PRIGOVORA NA REZULTATE IZBORA Posavec: "Pred nama su veliki izazovi"

Podsjetio je gradonačelnik kojim je tijekom cesta rađena. Cesta od Gudovca do Farkaševca koja prolazi kroz Rajić i Prgomelje je riješena, a radovi od Farkaševca do Breze odvijaju se punom parom.