Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Službeno otvoren stacionar palijativne skrbi, jedini u ovom dijelu zaobalja

Budalić: Imotski i cijela Imotska krajina napokon napreduju u zdravstvenoj zaštiti

Foto: Grad Imotski
Na otvorenju su uz gradonačelnika Ivana Budalića bili i župan Blaženko Boban te ministar zdravstva Milan Kujundžić. U stacionaru je zaposleno 12 medicinskih sestara, radi i jedan liječnik voditelj te liječnica u pripravnosti

Opći stacionar Imotski županijskog Doma zdravlja u kojemu se pruža palijativna skrb za teže oboljele pacijente s ovoga područja službeno su otvorili ministar zdravstva Milan Kujundžić, župan Blaženko Boban i glavna sestra stacionara Danijela Šućur.

Dubrovačko-neretvanska županija posluje bolje od planiranog Kupuju se radne bilježnice učenicima, a OB-u Dubrovnik dijagnostički uređaji

Podizanje kvalitete života

– Zdravstvena nam je skrb naših sugrađana među prioritetima i upravo stoga veseli me činjenica da smo svečano otvorili stacionar u Imotskom. Ponosan sam na sve ono što smo napravili do sada na podizanju kvalitete zdravstvene zaštite u Imotskom. Sve nas to pokreće na daljnje korake i ispunjavanje onoga što smo obećali. Trebamo istaknuti i činjenicu da je u ovom stacionaru zaposleno 12 medicinskih sestara. Možemo s ponosom istaknuti da Imotski, ali i cijela Imotska krajina napokon napreduju u smislu zdravstvene zaštite. Grad je ovim, ali i ostalim projektima, od dnevne bolnice do parkirališta pokraj Doma zdravlja, pokazao da je uvijek spreman uložiti novac u ono što podiže kvalitetu života naših sugrađana – zadovoljan je imotski gradonačelnik Ivan Budalić.

Uz 12 medicinskih sestara u stacionaru, koji je u funkciji gotovo dva mjeseca, radi i jedan liječnik voditelj te liječnica u pripravnosti. Građevinski radovi koštali su više od 2,6 milijuna kuna, a oprema je kupljena za milijun kuna. Za sada je osigurano deset kreveta za teže bolesnike.

– Ukupna je vrijednost ovoga projekta, uključujući i novo parkiralište, oko 5,5 milijuna kuna i mi sada u županiji s ovim stacionarom imamo 32 kreveta u palijativi, no na tome nećemo stati. Uz dosadašnje stacionare u Makarskoj, Sinju, na Braču i jedan mali stacionar na otoku Hvaru, danas se radujemo otvaranju još jednog stacionara s deset kreveta. K tomu smo ovih dana, u suradnji s gradom Splitom, raspisali natječaj za dovršetak radova na „kući Matošić“, u kojoj ćemo imati novih 16 kreveta za potrebe palijative, te tako dostižemo brojku od 50 kreveta što bi trebalo biti dostatno za osnovne potrebe u palijativi cijele županije – najavio je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.

Ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu Nova dijagnostička i tehnička oprema za 62 ordinacije na području županije

Ministar Kujundžić kazao je da, zahvaljujući prije svega velikom trudu i suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, današnje otvaranje ovoga stacionara palijativne skrbi u Imotskom, uz nedavno otvorenu dnevnu bolnicu u Zagvozdu, predstavlja samo još jedan korak u skorom zaokruženju svih vrsta medicinskih usluga na širem imotskom području.
– Kroz stoljeća Imoćani su davali za Hrvatsku i, konačno su, evo, počeli nešto i dobivati. Koliko su samo Imoćani dali Hrvatskoj vrsnih imena u medicini, ni broja im se ne zna. I ovaj objekt koji otvaramo, da ne govorimo o prvoj fazi dnevne bolnice u Zagvozdu, Imotska krajina konačno napreduje i u zdravstvu. Nisam čovjek od praznih obećanja, ali mogu kazati da će za nekoliko godina bolnica u Zagvozdu biti bolja od mnogih u Hrvatskoj – istaknuo je ministar Kujundžić.

– Ovo je jedina stacionarna zdravstvena ustanova u ovom dijelu zaobalja i ta činjenica govori sama za sebe koliko će ovaj objekt značiti za šire Imotsko područje – rekao je dr. Marko Rađa, novi ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

Brojna ulaganja u prostore, opremu i kadrove novogradiške Opće bolnice Energetska obnova internog odjela, kirurgije, pedijatrije, ali i nove te stare bolnice

Naknade za novorođenčad

Na kraju je stihovima Tina Ujevića okupljene iznenadio i oduševio glumac Vedran Mlikota, a nakon svečanosti svi su zajedno posjetili šestero pacijenata, koliko ih trenutačno leži u stacionaru. Inače, Grad Imotski u posljednje je vrijeme u široj javnosti prepoznat kao jedan od hrvatskih gradova s najtransparentnijim proračunom i po ulaganju u budućnost. Naime, počele su i isplate naknada za novorođenčad, po kojima se Imotski svrstao u sam vrh u Hrvatskoj.

Roditelji trećeg i svakog sljedećeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 50.000 kuna i novac će dobivati u mjesečnim ratama tijekom 24 mjeseca. Roditelji za drugo dijete ostvaruju pravo na 20 tisuća kuna i taj će novac dobiti u četiri rate u 24 mjeseca, dok roditelji prvorođenog djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 10 tisuća kuna, a novac će dobiti tako da će im prve godine biti isplaćeno 5 tisuća kuna, a iduće još toliko.

Humanitarna akcija Lige protiv raka Mobilni ultrazvuk u virovitičkoj bolnici