Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Uloga lovaca i lovačkih udruga od iznimne važnosti

Buhač: Da nema lovaca, naša bi naseljena mjesta bila puna divljači u potrazi za hranom

Na području Vukovarsko-srijemske županije djeluju 53 županijska i 20 državnih lovišta. Registrirano je i oko 2500 lovaca čiji je jedan od zadataka i održavanje dovoljnog broja divljih svinja
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Na području Vukovarsko-srijemske županije djeluju 53 županijska i 20 državnih lovišta. Registrirano je i oko 2500 lovaca čiji je jedan od zadataka i održavanje dovoljnog broja divljih svinja.

Kada se govori o lovstvu i lovcima mnogi, koji nisu upućeni u ovu djelatnost, smatraju da se lovci ponašaju kako hoće i da rade svašta.

Natjecanje u Koprivnici međudruštveno natjecanje Lovačka udruga 'Srndać' organizirala natjecanje u gađanju 'glinenih golubova'

Lovstvo uređeno zakonom

Međutim, zamjenik pročelnika za šumarstvo i lovstvo Vukovarsko-srijemske županije Krunoslav Buhač kaže da je lovstvo u Hrvatskoj definirano Zakonom o lovstvu i drugim zakonskim i podzakonskim aktima kojima se utvrđuje i uređuje gospodarenje lovištem i divljači.

– Slijedom svega toga možemo reći da je sustav lovstva u Republici Hrvatskoj jako dobro riješen te da se lovišta kontinuirano nadziru. Donošenjem novog Zakona o lovstvu su uvelike decentralizirane nadležnosti i odgovornosti, a to se najviše odnosi na izvršno tijelo, odnosno župana. Gospodarenje obuhvaća uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači i njezinih dijelova. Lovstvo ima gospodarsku, turističku i rekreativnu funkciju te funkciju zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa, divljači i divlje faune i flore – naglasio je Buhač.

Predstavljajući lovstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji Buhač kaže da na području županije djeluju 53 županijska i 20 državnih lovišta. Registrirano je i oko 2500 lovaca. Pojašnjava i da su 53 zajednička lovišta dana u zakup domicilnim lovačkim udrugama i lovačkim društvima te su time sva županijska lovišta dobila lovozakupnike, odnosno ovlaštenike prava lova u desetogodišnjem periodu. Da bi dobili desetogodišnji zakup Vukovarsko-srijemska županija, kao davatelj prava lova, provela je postupak ispitivanja i ocjene ispunjenosti uvjeta za produljenje.Buhač posebno ističe odličnu suradnju sa Županijskim državnim odvjetništvom u Vukovaru, Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom pravosuđa te njihovoj dostupnosti i potrebnim savjetima koje su pružili.

– Zakupci lovišta imaju i obveze jer je nužno održavati lovišta, voditi računa o prehrani i prihrani, obilaziti redovito lovišta kao i sprečavati krivolovce. Isto tako, vode računa i o broju divljači u lovištima. Njihov rad kontinuirano prate inspekcija, ali i Županija, koja može raskinuti ugovor – istaknuo je zamjenik pročelnika za poljoprivredu Krunoslav Župarić. Govoreći o lovcima i njihovoj ulozi, Župarić kaže da uređeno pitanje lovstva osigurava i optimalan broj divljači po lovištima.

Šibenski ribari OMILJENA HRANA Jutarnji ulov lokalnih ribara naći će se na stolovima Šibenčana

Problem s čagljevima

– Da nema lovaca i da lovstvo nije uređeno, naša bi naseljena mjesta bila puna divljači u potrazi za hranom. Imali bismo pravu eksploziju divljači po selima i gradovima. Danas imamo najveći problem s čagljevima. Oni utječu i na brojnost divljači, ali uzrokuju i pojavu lisica po naseljima. Isto tako, nužno je održavati i brojno stanje divljih svinja – zaključio je Buhač.