Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Znatni zahvati od 2013. do 2018.

Čak 15 novih parkirališta za 5 milijuna kuna, i ne naplaćuju ih

Parkiralište u Belišću
Foto: Tin Lacković/Grad Belišće
Do 2013. bilo je 1100 parkirališnih mjesta. U deset projekata izgrađeno ih je 192, do kraja godine bit će ih još 153, što je ukupno 345 mjesta

Čak deset novih parkirališta izgrađeno je u Belišću u posljednjih pet godina, a do konca 2018. bit će ih završeno još pet. Više od pet milijuna kuna uloženo je u 15 projekata koji su itekako olakšali svakodnevni život građanima. Belišće je, k tome, jedna od posljednjih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja na svom području uopće ne naplaćuje parkiranje.

Na sve su to u Gradskoj upravi izuzetno ponosni.

Nema zarade

– Završili smo već gradnju deset parkirališta, od polovice 2013. do polovice 2018. godine. Riječ je o parkiralištima uz Poduzetnički inkubator u Belišću, cestama i parkiralištima kod groblja u Veliškovcima, Tiborjancima, Gorici Valpovačkoj, kod Centra za kulturu, u ulici Eugena Kvaternika, te prvoj i drugoj fazi parkirališta u Radničkoj ulici, a uskoro počinje i treća faza – naveo je gradonačelnik Dinko Burić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Belišća.

Dinko Burić Posjet predsjednice Burić: Svima nam u Hrvatskoj trebaju poruke optimizma

Na tom su popisu, nastavio je, i parkiralište uz Dom i groblje u Gatu, kao i prilaz do zgrade DVD-a u Bocanjevcima. Za te okončane projekte Grad je izdvojio više od 3.774.097 kuna.

Tu nije kraj jer Grad Belišće već započinje pet novih projekata, a većina će biti okončana do kraja ove godine. Automobili će se moći ostavljati i na novom parkiralištu uz groblje u Vinogradcima, kod Hrvatskog doma u Veliškovcima, kod Doma za potrebe romske nacionalne manjine u Bistrincima, ispred crkve u Belišću u Ulici kardinala Stepinca i treći "češalj" u Radničkoj ulici u Belišću.

Dječji vrtić u Belišću Grad povećao sufinanciranje vrtića Roditelji iz Belišća vrtić će plaćati do 110 kuna manje

To će stajati 1,34 milijuna kuna. Zbroji li se taj iznos s onim iz navedenih deset projekata, dolazimo do ukupne cifre od 5,08 milijuna kuna koje je Grad Belišće investirao u parking na svom području. Nemalen je to iznos, napominju u Gradu, osobito ako se uzme obzir da im se uloženi novac ne vraća naplatom parkiranja jer ona - ne postoji.

– Do prije pet godina imali smo 1100 parkirališnih mjesta na području Belišća. U deset projekata napravljeno ih je 192, do kraja godine bit će ih još 153, što je ukupno 345 novih mjesta – računaju u Gradskoj upravi.

Posla ima još

I kad se okončaju zacrtani planovi, posla će biti još. Građevinari bi, primjerice, imali što raditi u odvojku Ulice Antuna Gustava Matoša u Belišću. Parkirališta tamo postoje, ali njihov je broj nedostatan.

Naime, prilikom gradnje stanova nije se vodilo računa da bi svaki stan trebao imati i svoje parkirno mjesto.

– Već smo pokrenuli proceduru pripreme za izradu projektne dokumentacije za gradnju dodatnih parkirališnih mjesta na tom području. Ostaje još jedino dilema hoće li se parking graditi samo između zgrada ili možda i iza njih, budući da i za to postoji mogućnost. Realizirali bismo taj projekt već iduće godine – zaključuje gradonačelnik Dinko Burić.

bazen Obljetnica izgradnje Replika spomen-ploče za 40 godina gradskih bazena u Belišću posao 'Zaželi' Trideset žena skrbit će o 150 starijih i nemoćnih osoba