Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
za 8,2 posto

Čazma prva po porastu neto plaće u županiji

1/2
Foto: Grad Čazma
Čazma prva po porastu mjesečne neto plaće u 2018. godini u županiji, a na drugom mjestu po prihodima i zapošljavanju, a raste i broj turista.

Temeljem financijskih rezultata poslovanja poduzetnika Bjelovarsko-bilogorske županije u 2018. godini, koje je objavila Hrvatska gospodarska komora, najveći udio u ukupnim prihodima županije čine prihodi poduzetnika grada Bjelovara, s 54,2 posto. To je i razumljivo, s obzirom da je Bjelovar najveći grad u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. No, odmah nakon županijskog središta, s daleko manjim brojem stanovnika, tu je grad Čazma, koji u ukupnim prihodima županije sudjeluje s 10,8 posto.

Turizam Šibenik se opredijelio za smisleni i planski razvoj

Najveći porast prosječne mjesečne neto plaće u odnosu na proteklu godinu, za 8,2 posto, ostvaren je upravo kod djelatnika poduzetnika grada Čazme. Zaposleni grada Čazme, s prosječnom plaćom u iznosu od 4.249 kn također slijede zaposlenike grada Bjelovara, koji su u tvrtkama ostvarili najveću prosječnu mjesečnu neto plaću od 4.397 kn.

Poduzetnici grada Čazme, s 1.656 djelatnika ili 11,3 posto drugi su poslije Bjelovara po ukupnom broju zaposlenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dobri gospodarski rezultati nastavljaju se još od 2017. godine.

Anton Cetin vrijedna donacija Akademski slikar Anton Cetin Gradu Čazmi daruje još 20 umjetnina

 „Ovo su odlični pokazatelji da smo na dobrom putu u zajedničkom ostvarivanju ciljeva, a to je dobra poduzetnička klima i razvoj investicija. Grad Čazma očito je prepoznat od strane ulagača, a nastavkom započetih projekata, od kojih najveći, Čazma Natura, ima za cilj razvoj turizma i nova zapošljavanja, odnosno otvaranje novih radnih mjesta, ne dvojim da će ovi pokazatelji u budućem razdoblju biti još i bolji“, zadovoljan je gradonačelnik, Dinko Pirak.

Čazmanski gradonačelnik potpisao ugovor Grad ponovno sufinancira studentske kredite

Inače, u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježen je dolazak 748 turista i 2 805 noćenja, što je značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, kada je Čazmu i okolicu posjetilo 567 turista i kada su zabilježena 1 492 noćenja. Za razliku od prijašnjih godina kada je većina turista bila domaćih, ove godine veći je broj stranaca, tako da je u ukupnom broju dolazaka, stranih 409, a domaćih 339, dok su strani turisti zabilježili i veći broj noćenja, 1 647 prema 1 158 domaćih. Najveći broj stranih turista dolazi iz Italije, Nizozemske i Austrije. S obzirom na povećanje broja turista, i novih objekata za njihov smještaj ima sve više, pa je i sve više registriranih smještajnih jedinica na čazmanskom području.

„Jako sam zadovoljan ovim podacima. S obzirom na svjetski poznatu manifestaciju Božićnu priču, tijekom koje grad Čazmu posjeti 100-ak tisuća ljudi, i skoru izgradnju prvog biološkog kupališta u Hrvatskoj, u budućem razdoblju, kao što sam već rekao, očekujem još bolje rezultate“, zaključio je gradonačelnik Pirak.