Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dodijeljene tradicionalne godišnje nagrade za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu

Čazmanska 'Zapovijed pod lipom' jednostavno je – Simply the best

Nakon čitanja zapovijedi, starješina poruči mladima da se uhvate u kolo i zaplešu
1/3
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Zapovijed čita seoski starješina – gazda Tonja koji zaključi da mora ić´ čuvat’ krave

Nagradu Simply the best u kategoriji “Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja - kontinentalna Hrvatska“ odnijela je čazmanska manifestacija “Zapovijed pod lipom”.

Inače, Simply the best tradicionalna je godišnja nagrada za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu, a utemeljena je 2009. godine. Zajednički je dodjeljuju UHPA – krovna udruga Hrvatskih putničkih agencija i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia.

Čazma pomoć socijalno najugroženijim Po prvi put Grad će isplatiti božićnice umirovljenicima

Nagrada se dodjeljuje u pravilu u šest kategorija od kojih je pet stalnih. Kategorije su ugostiteljstvo, manifestacije, putničke agencije, inovativni projekti te osoba, a jedna je promjenjiva. Nagrada se dodjeljuje u sklopu “Turističke burze PUT“ te je to najstariji hrvatski B2B turistički susret.

Organizator “Sloga” Miklouš

Ove se godine jubilarno 20. izdanje održalo u Varaždinu uz domaćinstvo Grada Varaždina, Turističke zajednice grada Varaždina i hotela Turist.

Foto: Grad Čazma

Osim poslovnog dijela kojem je osnovni cilj susret nosioca ponude i potražnje turističkih usluga te predstavljanje sadržaja i novosti u turističkoj ponudi, program je upotpunjen upoznavanjem odredišta-domaćina i njegove ponude, stručnim sadržajima kao i aktivnim druženjem sudionika i dodjelom godišnjih nagrada Simply the Best.

Upravo tu svu pozornost privukla je “Zapovijed pod lipom”, manifestacija koju kulturno-umjetničko društvo “Sloga” iz Miklouša organizira već nekoliko desetljeća.

PLANOVI ZA RAZVOJ TURIZMA u ČAZMI Vidikovac na vodotornju postaje prava turistička atrakcija

Po drevnom običaju, svake druge nedjelje u mjesecu srpnju, poslije završetka žetvenih radova, organizira se ova manifestacija, jedinstvena u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji. Naime, za to vrijeme cijelo se selo vrati u prošlost i poprimi svoj nekadašnji tradicionalni izgled, kao i njegovi žitelji koji su tih dana u narodnim nošnjama. Žene kuhaju tradicionalnu hranu poput svojih baka, a nakon mise na bogato ukrašenoj pozornici i starim drvenim kolima – trubač poziva sve prisutne na slušanje Zapovijedi.

Održava se 2. nedjelje u srpnju

Pod stoljetnom lipom u živopisnom moslavačkom selu Mikloušu svake godine druge nedjelje u srpnju čita se šaljiva Zapovijed općinskog poglavarstva – Zapovijed koju osmišljavaju članovi društva, a cilj joj je aktualiziranje suvremenih problema na tradicionalan način. Zapovijed čita seoski starješina – gazda Tonja koji na kraju zaključuje da je njemu zadatak ić´ čuvat’ krave, a mladima da se uhvate u kolo i zaplešu.

'aktivni u zajednici' Dnevne aktivnosti za starije od 65 godina

Ovako detaljno osmišljena manifestacija Čazmancima je donijela nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, a nagradu su u Varaždinu u ime KUD-Sloga Miklouš preuzele predsjednica Božica Tonković i tajnica Višnja Sudarević.

Također, manifestaciju je na natječaj prijavila Turistička zajednica Grada Čazme koja ih svake godine podržava u provedbi “Zapovijedi”.

uoči svih svetih Za lokalna groblja Grad Čazma predvidio 130.000 kn