Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županijski CGO Kaštijun posjetili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša

Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun radi po ekološkim standardima

1/3
Foto: Istarska županija
Kukić: Istra je, upravo zahvaljujući Centru Kaštijun, među prvim hrvatskim županijama koja primjenjuje visoke standarde u gospodarenju otpadom

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić obišli su Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Kuća fresaka u Draguću u Istri postala posjetiteljski centar i središte kulturne rute Slike na zidovima nastajale su od vremena antike pa sve do danas

Nastavljamo suradnju

Župan Radin je izrazio zadovoljstvo radnim sastankom s direktorom Fonda i obilaskom postrojenja.

– Imali smo priliku uvjeriti se u stanje poduzetih radova na optimizaciji pogona te upozoriti na probleme u zbrinjavanju goriva iz otpada. Nastavljamo intenzivnu suradnju na razini Istarske županije, istarskih jedinica lokalne samouprave i Fonda kad je riječ o Kaštijuna i novom sustavu gospodarenja otpadom – izjavio je istarski župan.

– Istra je, upravo zahvaljujući Centru Kaštijun, među prvim hrvatskim županijama koja primjenjuje visoke standarde u gospodarenju otpadom. Usprkos svim početnim izazovima u radu Centar je sagrađen i radi sukladno svim pravilima struke i dobivenim dozvolama – rekao je direktor Kukić.

Rijeka Pazinčica Zarečki krov - netaknuti dio prirode unutrašnjosti Istre

Prisutni su se prisjetili kako je prošlog ljeta povremeno dolazilo do pojave neugodnih mirisa, što sigurno nije bilo lako građanima koji žive u blizini. No, uzrok tome nije loša tehnologija ni nestručno upravljanje Centrom, nego povećane količine otpada do kojih je došlo zbog velikog broja turista, a koje su premašivale količine za koje je Centar prvotno dimenzioniran. Uz tako velike količine otpada te izrazito visoke ljetne temperature, nije bilo moguće provesti do kraja proces stabilizacije otpada zbog čega su se, na žalost, širili ti neugodni mirisi.

Kako bi se to riješilo, Fond i Ministarstvo za zaštitu okoliša osigurali su dodatnih 12,6 milijuna kuna te su pri kraju radovi na optimizaciji Centra. Sagrađena su dva dodatna boksa za sušenje, što će omogućiti dulje vrijeme biosušenja i bolju inertizaciju otpada prije samog odlaganja.

Idemo u dobrom smjeru

Direktor Kukić je komentirao da će radovi na optimizaciji Centra dodatno unaprijediti kvalitetu njegova rada te je uvjeren da će Kaštijun biti pokazan kao primjer dobre prakse kako trebaju funkcionirati svi budući centri koji se grade ili će se graditi u Hrvatskoj.

Sufinancirala Istarska županija s 2,2 milijuna kuna Nova vozila za Hitnu pomoć u Pazinu, Rovinju i Umagu

– Inače za projekte gradnje centara za gospodarenje otpadom Hrvatskoj su odobrena sredstva iz europskog Kohezijskog fonda, što samo dokazuje da, kad je riječ o gospodarenju otpadom, bez obzira na sve dosadašnje izazove, idemo u dobrom smjeru – zaključio je Kukić.