Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Suradnja Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo i Grada Orahovice

Centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju na Trgu pl. Mihalovića

SASTANAK Orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin i dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev, dr. med.
Foto: Tomislav Pančić
Do ideje o takvom centru došlo je na radnoj skupini Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji, gdje se govorilo o problemu rehabilitacije u Hrvatskoj jer tri navedene ustanove ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku

U Orahovici će se uskoro otvoriti Centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju, jedini takav u Slavoniji. Budući sveučilišni centar bio je tema sastanka održanog u Centru za edukaciju Merkur u Orahovici.

Među ostalim, u radu sastanka sudjelovali su dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev dr. med. s prodekanom Ivanom Miloložom i suradnikom Nikolom Malenicom, prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr.med., ravnatelj poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana” u Zagrebu, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, Emica Parašilovac, voditeljica Odsjeka za opće i pravne poslove i tajnica grada Orahovice te profesori predavači na orahovačkom Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo.

Opatija u ožujku slavi 130 godina zdravstvenog turizma zdravstveni turizam kvarnera promovira se u njemačkoj Opatija u ožujku slavi 130 godina zdravstvenog turizma

Prijenos vlasništva zgrade

Kako se navodi na stranici Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u Hrvatskoj trenutačno postoje samo tri ovakve ustanove, tj. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji, a jedini poliklinički oblik zbrinjavanja ovih bolesnika radi poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana” u Zagrebu.

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici jedan takav centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju u zgradi na Trgu pl. Mihalovića, gdje se sada nalaze Gradska knjižnica i muzejska zbirka.

Do ideje o takvom centru došlo je na radnoj skupini Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji, gdje se govorilo o problemu rehabilitacije u Hrvatskoj jer tri navedene ustanove ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku. Slavonija je trenutačno bez kardiovaskularne rehabilitacije.

– Pošto je Virovitičko-podravska županija, na žalost, pri vrhu ljestvice po umrlima od srčano-žilnih bolesti, ideja je da se jedan takav centar otvori u Orahovici gdje će svakako biti dobar spoj sa studijem fizioterapije, čiji će studenti moći pohađati praktični rad i kada završe studij raditi u ovakvoj jednoj ustanovi – istaknuo je nedavno dekan fakulteta Aleksandar Včev.

Potpisani stipendijski ugovori s učenicima i studentima 'Mi smo tu da vam pomognemo i olakšamo vaše školovanje'

Na radnom sastanku u Orahovici prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić održao je prezentaciju o programu koji bi se izvodio u budućem Centru.

S obzirom na ranije pregovore, dogovoreno je da fakultet podnese zahtjev Gradu Orahovici za prijenos vlasništva zgrade, a s izabranim arhitektom obišli su se objekti budućeg Centra i zgrade sveučilišta te analizirala moguća adaptacija prostora u spomenutu namjenu.

Zdravstveni turizam

Gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin usuglasila se s prijedlozima predstavnika Fakulteta, naglasivši iznimnu važnost ovog projekta za Orahovicu i širu okolicu koji bi olakšao mogućnost prevencije, tj. liječenja kardiovaskularnih bolesti na području Slavonije, a Orahovica bi dobila na značenju ne samo kao zdravstveni centar u užem smislu nego i centar koji bi razvijao i zdravstveni turizam.

Orahovica je svakako dobro mjesto za ovakav projekt jer je i u prošlosti zbog geografskog smještaja i prirodnih pogodnosti kao i zbog kvalitete zraka bila mjesto za liječenje plućnih bolesti na mjestu današnjeg Edukacijskog centra na Merkuru, a i sada je po kvaliteti zraka na samom vrhu ljestvice u Hrvatskoj.

Dekan Včev i njegovi suradnici izrazili su zadovoljstvo pruženom potporom od strane Grada Orahovice s gradonačelnicom Petin na čelu.

Orahovica Očuvana priroda i kulturno-povijesna baština kao turistički aduti Orahovačko jezero, planine i prirodu godišnje posjeti više od 200.000 gostiju