Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Velik skok u povlačenju novca

Četvrti su u Hrvatskoj po ukupnoj svoti novca iz europskih fondova

Europskim sredstvima plaćat će se i treća smjena rada dječjih vrtića što je važno za zaposlene roditelje
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
I ove godine su odobreni novi projekti. Iz europskih sredstava se tako plaća zapošljavanje žena, asistenti u nastavi, prehrana učenika...

Podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave za 2017. godinu, svrstavaju Grad Bjelovar na četvrto mjesto po ukupnoj svoti te udjelu u ukupnom povlačenju sredstava iz fondova EU, kao i među deset gradova koji su povukli najviše europskog novca, gledajući iznos po stanovniku.

“Želimo još i bolje”

– S 50. mjesta skočili smo među prvih 10 gradova, a više od 50 milijuna kuna iz fondova EU očekujemo u 2018. Posljednjih pet godina bili smo na začelju po povlačenju sredstava iz europskih fondova, no uspjeli smo napraviti ogroman napredak. Sada želimo još i bolje – govori gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji se od dolaska na vlast uvelike okrenuo europskim fondovima.

zavod za zapošljavanje Novska 16 novozaposlenih započelo raditi na javnim poslovima

Oformljen je EU tim, obavljene promjene u Tehnološkom parku, angažiran i konzultant iz Zagreba te su rezultati stigli. Od 2017. do danas Grad Bjelovar povukao je velika sredstva za 17 projekata financiranih iz Europske unije, ukupne vrijednosti više od 46 milijuna kuna, od čega je odobreno Gradu Bjelovaru više od 36 milijuna kuna. Lani je Bjelovaru odobreno oko 31 milijun kuna za deset projekata, čija je ukupna vrijednost više od 36 milijuna kuna. Većinom se radilo o energetskoj obnovi u zgradama javnog sektora.

– Ove godine nastavljamo još intenzivnije raditi na povlačenju dostupnih sredstava. Do sada je Grad prijavio na europske strukturne i investicijske fondove 19 projekata te dodatnih 29 projekata financiranih u okviru javnih poziva i natječaja ministarstava Republike Hrvatske – dodaje Hrebak.

Odobreno je za sada osam projekata, među kojima i energetske obnove vrtića i bjelovarskih područnih škola te provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom pod nazivom Odvoji po boji. Tu je, nadalje i projekt “Kotač promjene” koji je 100 % financiran iz EU i vrijedan gotovo 10 milijuna kuna. Zaposleno je 77 dugotrajno nezaposlenih žena. Također, tu je i projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“, koji je odobren za razdoblje 2017. – 2020., u vrijednosti preko sedam milijuna kuna.

Ples, ilustracija Bjelovar Glazba, ples, radionice, kviz na Međunarodni dan mladih

Vrtići po želji roditelja

U ovoj školskoj godini tim projektom osigurano je djeci na području Bjelovara, koja trebaju pomoć pri svladavanju gradiva i praćenju nastave, 46 asistenata u nastavi. Još jednim projektom „Djetinjstvo bez gladi“ omogućena je besplatna prehrana u školi za djecu čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb.

Među prijavljenim projektima koji su u evaluaciji, a financiraju se iz fondova EU, projekt je izgradnje reciklažnog dvorišta u Bjelovaru, u vrijednosti većoj od 6,6 milijuna kuna te projekt koji se radi u suradnji s Općinom Veliko Trojstvo za sanaciju odlagališta otpada Graginac, u vrijednosti oko 12,5 milijuna kna. Nadalje, za zaposlene roditelje važan je projekt „Vrtići po želji roditelja“, kojim bi trebao biti osiguran rad u drugoj smjeni dječjih vrtića. Ukupna vrijednost tog projekta je 14,5 milijuna kuna. 

Dario Hrebak Po uspješnosti korištenja EU fondova Bjelovar skočio na visoko četvrto mjesto Europski projekti bjelovarska su sadašnjost, a ne budućnost