Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Po uspješnosti korištenja EU fondova Bjelovar skočio na visoko četvrto mjesto

Europski projekti bjelovarska su sadašnjost, a ne budućnost

Dario Hrebak
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U ovoj godini planira se više od 50 projekata koji bi vrijedili 50 milijuna kuna. Najavljeni su i novi projekti poput izgradnje sortirnice i kompostarnice

Nedavno je, tijekom obilježavanja Dana Europe, Grad Bjelovar davao naznake kako je iskorištenost fondova EU broj jedan na listi prioriteta djelovanja Grada. Sada, nekoliko mjeseci kasnije, za to je stigla i službena potvrda koja govori kako je Bjelovar od prijašnjih tek jedan posto u korištenju europskih fondova, skočio na visoko četvrto mjesto po uspješnosti.

Vanjski izvori financiranja

– Grad Bjelovar se u 2017. i 2018. godini okrenuo prema europskim projektima i povlačenju europskih sredstava i možemo reći da smo u tome vrlo uspješni, jer smo u prošloj godini prijavili oko 43 milijuna kuna vrijednih projekata, a povukli smo 38 milijuna kuna vanjskih sredstava što je uvelike pomoglo gradskom proračunu – naglasio je gradonačelnik i pojasnio koji je cilj Grada Bjelovara u tekućoj godini.

Potpis ugovora u Puli Pula Potpisani ugovori vrijedni 100 milijuna kuna za obnovu prirodne baštine, nabavu autobusa i izgradnju hospicija

Riječ je o, naravno, još većem obujmu projekata, njih više od 50 koji bi vrijedili 50 milijuna kuna. Djelomično su, kaže, došli do faze kada u gradskom proračunu ponestaje novca za sufinanciranje mnogih europskih projekata, ali, tvrdi, zbog toga ostale projekte koji bi trebali biti financirani isključivo iz gradske blagajne ne provode, već su fokus vanjski izvori financiranja, odnosno europski projekti. Popis projekata za koje je grad već dobio odobrenje nije kratak, a na njemu su i projekti vrijedni do 20 milijuna kuna.

Najavljeni su i novi poput izgradnje sortirnice i kompostarnice, čija će gradnja koštati više od 30 milijuna kuna, od čega će 75 posto biti sufinancirano iz fonda EU, a otvorit će se mogućnost zapošljavanja oko 20-tak ljudi. Osim toga, najavljeno je i poboljšanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga za koji čekaju natječaj. Projekt na koji je gradonačelnik iznimno ponosan svakako je Hub.in Bjelovar.

folklor Gostovanje Bjelovarski HORKUD na folklornom festivalu u Makedoniji

– Digitalni inovacijski centar veliki je projekt za kojega čekamo da se otvori pogodan natječaj koji ćemo sigurno dobiti, budući da smo zeleno svjetlo za otvorenje dobili od same Europske komisije. Vrijednost ovog projekta dosezat će i do nekoliko desetaka milijuna kuna – ističe Hrebak. Gradonačelnik kaže kako su europski projekti bjelovarska sadašnjost, a ne budućnost.

Vraća se građanima

– Tu sadašnjost moramo što bolje iskoristiti kako bi naši građani, za jednak iznos novca koji smo mi prihodili od njih u gradski proračun, dobili deset puta više ostvarenih projekata od onoga što realno možemo. Europski su projekti iznimno bitni za grad jer mi ih nikada ne bismo mogli ostvariti bez dodatnih prihoda financiranja. Kada vam netko da 80 posto od ukupne vrijednosti to je prekretnica u odlučivanju o ulaganju u određeni projekt – objasnio je Hrebak. 

dječji vrtić Energetska obnova Dječji vrtić Bjelovar obnavlja se za tri milijuna kuna Utrka u Bjelovaru Nova sportska atrakcija Trkači će u rujnu “zauzeti” staru jezgru Bjelovara