Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Planovi Virovitičko-podravske županije

Cilj je navodnjavati 10.000 hektara za 10 godina

storyeditor/2024-07-19/a_navodnjavanje_foto_kristijan_toplak_2.jpg
Foto: Kristijan Toplak NA PODRUČJU općine Sopje već ranom zorom u funkciji su brojni tifoni i "kišna krila"

Svakim danom sve je više korisnika sustava navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji. Najviše se to vidi na području općine Sopje, u kojoj je i najviše navodnjavanih površina vodom iz rijeke Drave. Već ranom zorom u funkciji su brojni tifoni i "kišna krila". Izuzev sustava navodnjavanja Đolta, koji se natapa vodom iz bunara, svi ostali koriste dravsku vodu.

Virovitičko-podravska županija do sada je u sustave navodnjavanja uložila više od 23,3 milijuna eura, najvećim dijelom iz EU fondova. U funkciji su četiri sustava: Kapinci – Vaška i Kapinci – Vaška II. faza, potom Novi Gradac – Detkovac i Šolta. Nadalje, za sustav navodnjavanja Lukač ishođena je građevinska dozvola, a potpisan je ugovor za projektiranje sustava Đolta II.

Planira se sustav navodnjavanja Čađavica na 2145 hektara, a za koji je izrađena predinvesticijska studija te je u fazi izrade idejnog projekta kako bi se dobila lokacijska dozvola. U planu su i sustav Zdenci, na 2665 hektara, za koji je također izrađena predinvesticijska studija, kao i sustav Čačinci-Crnac, na 2129 hektara.

– Trenutno imamo gotovo 3000 hektara navodnjavanih površina, a cilj je da se u sljedećih 10 godina dosegne 10.000 hektara budući da na području naše županije ima ukupno 120.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 87.000 hektara čine oranice. To znači da je pod navodnjavanjem više od četiri posto ukupnih zemljišnih površina, tako da zasigurno ima prostora da poljoprivredu učinimo konkurentnom i u našoj županiji – naglasio je župan Igor Andrović. 

 

storyeditor/2024-07-12/PXL_170124_108699669.jpg Radnici će zadržati sva prava iz radnog odnosa Novogradiški dom zdravlja pripaja se brodskom, osniva se županijski Dom zdravlja storyeditor/2024-07-12/MZB.jpg Međimurski župan Matija Posavec o temama iz područja obrazovanja, zdravstva, prometne infrastrukture i turizma Nakon dobivanja suglasnosti pokrenut će se najveći investicijski val Vatrogasci u OBŽ osječko-baranjska županija Hrvatski i francuski vatrogasci razmjenjuju iskustva u potresima i požarima