Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
iskorištavanja velikog kulturno-turističkog potencijala

“Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana” u Muzeju Grada Rovinja

Muzej grada Rovinja
1/4
Foto: Grad Rovinj
Izložba je nastala u sklopu projekta “Claustra +, prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma”.

Ove je srijede u Muzeju Grada Rovinja svečano otvorena izložba Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom “Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana”.

Inkluzivna izložba "Gledam dodirom" KARLOVAC Izložba "Gledam dodirom" otvorena u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas

“Ova nas izložba zapravo uvodi u priču o jednom od najznačajnijih, najkompleksnijih spomenika kasne antike na području Republike Hrvatske, o vrlo prostornoj arheološkoj zoni koja se, osim u Hrvatskoj, prostire i na području susjedne Slovenije, a koja nam je iz povijesnih izvora poznatija kao “Claustra Alpium Iuliarum”, objašnjava Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Claustra je obrambeni sustav koji se sastojao od više segmenata kamenih zidina s kulama koje su se oblikom prilagođavale terenu i tako uspješno koristile njegov potencijal. Zidine su zatvarale sva predjela kojima su prolazili izuzetno važni rimski putovi prema antičkoj Italiji, dok su na najvažnijim dijelovima imali utvrde ili tvrđave.

Arhitekti Bojan Perhoč i Vesna Makovec predstavili svoje stvaralaštvo Arhitekti Bojan Perhoč i Vesna Makovec U srcu Međimurja arhitektonsko-urbanistički dvojac predstavio svoja dugogodišnja djela

Izložba je nastala u sklopu projekta “Claustra +, prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma”, a nastavak je ranijeg projekta koji se 2014./15. godine realizirao pod nazivom “Claustra – kameni branici Rimskog Carstva”. Osnovna je ideja oba projekta istraživanje ovog sustava, ali i pronalazak adekvatnog načina iskorištavanja tog velikog kulturno-turističkog resursa kojime raspolažu dvije države, pa je tako, osim istraživanja, proveden i niz aktivnosti približavanja ovog spomenika javnosti, dok je od posebne važnosti i osnivanje konzorcija “Claustra”.

Organizatori ove izložbe jesu Hrvatski restauratorski zavod, Muzej Grada Rovinja, u čije je se ime na otvorenju obratila v.d. ravnateljice, Tajana Ujčić, i Arheološki muzej Istre, dok je sam projekt realiziran između partnera iz Slovenije i Hrvatske.