Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarsko-srijemska županija sudjelovala u Drvno-tehnološkoj konferenciji

Damir Dekanić: Dobra bi trebala biti prerađena na području na kojem nastaju

Foto: HRVATSKI DRVNI KLASTER
Drvo je postalo nezaobilazan materijal postpandemijskog oporavka, a zajedno sa šumarstvom osigurava gotovo 50.000 radnih mjesta, uglavnom na ruralnom području

Šume slavonskog hrasta iz Vukovarsko-srijemske županije nadaleko su poznate po kvaliteti, a šumarstvo kao grana industrije iznimno je važna za gospodarstvo najistočnije hrvatske županije. Dovoljno je reći da je u drvnoj industriji na području županije zaposleno nekoliko tisuća radnika.

MUFTIJA AZIZ HASANOVIĆ U POSJETU VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI Posebna zahvalnica bivšem županu Boži Galiću

Održana 18. put

Slijedom toga Vukovarsko-srijemska županija sudjelovala je u dvodnevnoj 18. Drvno- tehnološkoj konferenciji koja je održana u Opatiji, i to u sklopu centralnog godišnjeg okupljanja drvoprerađivačkog sektora Hrvatske i regije. Ova konferencija je mjesto na kojem se rezimira aktualno stanje u sektoru, razmjenjuju se iskustva, ističu najbolje prakse, povezuje se i umrežava, a sve s ciljem jačanja drvnog, ali i cijelog na šumi baziranog sektora. Vukovarsko-srijemska županija kao pokrovitelj uključila se u rad Konferencije, a župan Damir Dekanić sudjelovao je na glavnoj panel-raspravi na temu stajališta političkih i strukovnih aktera o ulozi šumarstava i prerade drva na ruralnim područjima.

– Zaključak rasprave je da bi dobra koja nastaju na određenom području upravo na istome u većoj mjeri trebala biti i prerađena, čime bi se stvorila veća dodana vrijednost na onom području na kojem nastaju. To su uglavnom ruralna područja koja imaju problema s iseljavanjem stanovništva, malom zaposlenošću i niskim plaćama.

Vukovarsko-srijemska županija neotkriveni je turistički biser kontinentalne Hrvatske Uživajte u zalasku sunca na Dunavu, promatranju ptica, otkrijte priču o Orionu

Ključno je u nadolazećem razdoblju poduzeti korake prema maksimalnoj finalizaciji u drvnoj industriji, jer je drvo postalo nezaobilazan materijal postpandemijskog oporavka, a zajedno sa šumarstvom osigurava gotovo 50.000 radnih mjesta, uglavnom u ruralnom području – rekao je Dekanić. U raspravi su sudjelovali i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te u ime Hrvatskih šuma Darko Sušanj i predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić.

Tržišni položaj

Tematski naglasci konferencije obuhvatili su analizu aktualnog stanja u sektoru, položaj hrvatskih proizvoda na globalnom tržištu, brendiranje i promociju drva kao materijala, EU politike, trendove u razvoju tehnologija, energiju iz drva, inovacije i EU projekte. Predstavljeni su natječaji za šumarski i drvno-tehnološki sektor. Također je istaknuto pet mjera koje se odnose na ulaganje u šumsku infrastrukturu, konverziju degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura, uspostavu i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, opremu u pridobivanju drva i šumskouzgojnih radova te modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva.