Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarsko-srijemska županija neotkriveni je turistički biser kontinentalne Hrvatske

Uživajte u zalasku sunca na Dunavu, promatranju ptica, otkrijte priču o Orionu

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Vinkovačke jeseni jedna su od prepoznatljivih manifestacija, a u Vinkovcima možete otkriti i priču o najstarijem indoeuropskom kalendaru Orionu

Istok Hrvatske i Vukovarsko-srijemska županija pravi su neotkriveni turistički biseri koji turistima nude jedinstven i nezaboravan doživljaj. Nadaleko poznata slavonska kuhinja i ukusna vina, a sve je više i sadržaja koji iz godine u godinu rezultiraju sve većim brojem turista na istoku Hrvatske. Za one koji još nisu posjetili neke od turističkih destinacija u ovoj županiji, a uskoro će im godišnji odmori, donosimo nekoliko savjeta što posjetiti i vidjeti.

NOVA KARTA REGIONALNIH POTPORA Jozić: Vlada ispravila nepravdu prema Slavoniji

Ružička priča o Vukovaru

Vukovar je prepoznatljiv po ratnom turizmu, ali i muzejima grada koji donose priču o gradu staru tisuće godine. S vukovarskog Vodotornja najljepši je pogled na Vukovar. Šetnja kroz njegovu unutrašnjost donosi priču iz Domovinskog rata. Vinkovci su grad na čijem se prostoru kontinuirano živi više od 8000 godina tako da se Vinkovčani često hvale da su najstariji europski grad gdje su rođena i dva rimska cara – Valens i Valentinijan.

U Vinkovačkom muzeju možete se upoznati s najznačajnijim arheološkim nalazima i lokalitetima, ali i otkriti priču o Orionu – najstarijem indoeuropskom kalendaru pronađenom upravo u Vinkovcima. U Aero klubu Vrabac za samo jedan dan možete postati pilot ultralakih zrakoplova i tako uživati u panorami grada iz zraka. Za Ilok se vezuju brojne priče i legende, ali ćete svakako biti oduševljeni pogledom na izlazak sunca na Dunavu. U gradskom naselju Mohovo upoznat ćete se s pričom o mamutima koji su tu nekada živjeli i vidjeti najljepši zalazak sunca na Dunavu.

Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine

U Kuriji Brnjaković dočekat će vas hologram kralja Nikole Iločkog koji posjetiteljima ispriča priču o sebi, svojim gradovima i najvećim dostignućima. Isto je napravljeno i u nekim drugim gradovima: priču o Vukovaru ispričat će vam tako nobelovac Lavoslav Ružička, a priču o Vinkovcima ban Josip Šokčević.

Brojna događanja

U Hrvatskoj su se nogomet i tenis zaigrali prvo u Županji, a Županja se može pohvaliti i spomenikom nogometnoj lopti. Turisti u Nijemcima imaju priliku kretati se u Centru za promatranje ptica, gdje se u jednom satu može vidjeti više vrsta ptica nego na drugim mjestima u nekoliko dana.

ŽUPAN ANUŠIĆ POSJETIO KUĆU MONOŠTORSKE ŽUPE "Podupirat ćemo i dalje Hrvate u Srbiji"

I brojna druga naselja u županiji nude turistima jedinstvene turističke sadržaje koji će vam iz prve ruke približiti kako se nekada živjelo na ovim prostorima, što se jelo, pilo i koji običaji su vrijedili. Vukovarsko-srijemska županija prepoznatljiva je i po brojnim manifestacijama poput Vinkovačkih jeseni, Iločke berbe grožđa, Stanarskim susretima u Babinoj Gredi.