Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Dani u kojima se promoviraju vrijednosti utkane u identitet, kulturu, baštinu i postignuća

Dani Međimurske županije traju 32 dana i donose čak 78 programa

storyeditor/2024-03-28/MZA1.jpg
Foto: Međimurska županija NA CENTRALNOJ svečanosti proslave Dana Međimurske županije, svečanoj sjednici županijske Skupštine, zaslužnim građanima bit će dodijeljene najviše županijske nagrade – Nagrada Zrinskih i Povelja Međimurske županije
Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana, rekao je Dragutin Glavina

Program proslave Dana Međimurske županije trajat će 32 dana sa 78 manifestacija diljem Međimurja. Započinje danas, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec, humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu. Program završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, a centralna je svečanost 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

'Green is in'

– Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima – rekao je predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, dodavši da će o kandidatima za najviše nagrade odlučiti Skupština na redovnoj sjednici 19. travnja.

Župan Matija Posavec istaknuo je da slijede dani u kojima se promoviraju vrijednosti utkane u identitet, našu kulturu, baštinu i postignuća.

– Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca. I zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi "Green is in". Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination. Ove godine pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karakter – rekao je župan, naglasivši da će QR kod biti vodič svim građanima kroz bogat program.

Mimohod postrojbi

Predsjednik udruge Zrinska garda Đuro Bel najavio je da će 24. travnja u Riznici Međimurja biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

– Sudjelovat će 25 postrojbi iz Hrvatske i Mađarske koje će centrom grada proći od 9.30 te nakon mise, kod Oproštaja odati počast povijesnim velikanima Zrinskom i Frankopanu, čime ćemo obilježiti i 13. spomendan njihova pogubljenja. Počast ćemo odati i poginulima te nestalima u Domovinskom ratu – rekao je Bel, podsjetivši da će se hodočašće u Bečki Novigrad održati 28. travnja uz organizirani prijevoz.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja rekla je da se Dani Županije otvaraju u humanitarnom tonu. Danas od 18 sati u Centru za kulturu Čakovec otvara se izložba "Vuprem oči". Astronomsko društvo Vega doniralo je 15 fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći građanima u liječenju i rehabilitaciji. Program se te večeri nastavlja u 19 sati tradicionalnim koncertom "Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu". Cijena ulaznice je simboličnih sedam eura.

– Bit će to prigoda da ponovno odjekne međimurska popevka – kazala je P. Vadlja.

storyeditor/2024-03-29/WhatsApp-Image-2024-03-24-at-13_15_22-5.jpeg Zbrinjavat će pacijente iz pet slavonskih županija Hitna helikopterska medicinska služba u Osijeku storyeditor/2024-03-29/smz_b_slager_glina_skola_PXL_250324_112195072.jpg Zadovoljni su rezultatima Obnovljeni svi županijski objekti na području Gline Nikola Dobroslavić Potpisani ugovori Županija podupire udruge civilnog društva