Jedno od trenutačno najtraženijih craft piva u Hrvatskoj svakako je Zeppelin, pivo bjelovarskog pivara Danijela Babića koji je posljednje desetljeće posvetio homebrewingu. Kako je oduvijek volio taj napitak, Danijel je shvatio kako postojeće tržište piva nije dovoljno izazovno i uz pomoć interneta skuhao svojih prvih nekoliko litara piva. Putem foruma Pivarstvo.info, osnivača i pivskog kolege Andreja Čapka, stupio je u kontakt s istomišljenicima s kojima se povremeno nalazio kako bi testirali svoje pivske proizvode.
Pazio na svaki detalj
Na taj su način stvorili prvu scenu kućnih pivara u Hrvatskoj te danas možemo reći kako je Danijel doajen te scene. Stotine litara piva poslije, bezbroj pročitanih knjiga i internetskih stranica te nakon sedam godina provedenih u vrhu hrvatskog homebrewing natjecanja, Babića je putem interneta pronašao partner s kojim se upustio u svoju ozbiljnu pivsku priču.
– Prije negoli je današnji partner stupio u kontakt sa mnom, ozbiljno sam razmišljao o otkazu na tadašnjem poslu i kako bih htio otvoriti pivovaru. Nakon njegova prijedloga, uzeli smo prostor u Bjelovaru u kojem se nekada također kuhalo pivo, modernizirao sam ga i počeo kuhati. U isto sam vrijeme dobio i dijete pa mogu reći da sam odjednom dobio sve što sam želio – kazao je ponosno pivar Babić. Nijedan početak nije lak, a nakon što je dao otkaz na poslu da bi se bavio svojom pravom strašću, nije dozvolio da mu išta promakne. Najbolje sastojke naručivao je iz Engleske, svoj je proizvod promovirao na hrvatskoj obali, a pomno je razmišljao i o ilustracijama te imenima vezanim uz njegova piva, pa je brend danas prepoznatljiv po svom vizualnom identitetu koji odiše industrijskim stilom.
– Kada nešto radiš, moraš paziti na svaki detalj. Ja sam pronašao odličnog promotora, ali i ilustratora koji je ispunio moju želju do najsitnijeg detalja i iznimno sam zadovoljan onim što danas plasiram na tržište – kazao je Danijel.
U nekadašnjem Graničaru
Trenutno proizvodi tri vrste piva, Merkat – Golden Ale, Flamingo – American amber ale i Rakoon – Porter. Za Merkata i Flaminga kaže kako su piva koje nude više od komercijalnih te su prihvatljiva svakome, odnosno pitka su i može se popiti njih nekoliko, dok je Rakoon nešto teže, tamno pivo. Inače, Danijel je do danas skuhao više od šezdeset različitih piva, a svaki put je pivo drukčije. Čak i ako kuha po istom receptu, nikad to ne prođe bez sitnih izmjena koje pivari rade prilikom procesa kuhanja.
– U prostoru gdje sada kuham, nekadašnjem Graničaru u Bjelovaru, planiram otvoriti pivnicu. Zapravo, sve je spremno, ali budući da proširujem proizvodnju, prvo to želim posložiti do kraja. Prostor je uređen u industrijskom stilu, a osim kvalitetnog craft piva naći će se i prikladna jela – najavljuje Danijel. Šuška se i kako bi Danijel mogao biti kreator prvog bjelovarskog autohtonog piva, što za sada nije htio komentirati.