Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
RAZVOJ CIKLOTURIZMA

Divovski stolac za bicikliste i servisna postaja

Foto: VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA
Divovski drveni stolac se nalazi na ulazu u šetalište Dionizija Švagelja uz Bosut u Vinkovcima, zamišljen je kao odmorište za cikloturiste

U okviru Programa razvoja cikloturizma na kontinentu, koji je započet 2017., Vukovarsko-srijemska županija je u četvrtoj godini njegove provedbe nastavila s nizom aktivnosti vezanih za podizanje kvalitete boravka cikloturista na ovom prostoru. Županiji su u 2021. dodijeljena sredstva za aktivnosti u sklopu "Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2021. godini“. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 270 tisuća kuna, od toga je Ministarstvo turizma sufinanciralo više od 240 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

U sklopu projekta predstavljen je i divovski drveni stolac koji se nalazi na ulazu u šetalište Dionizija Švagelja uz Bosut u Vinkovcima, a koji je predstavljen kao inovativno, praktično i maštovito osmišljeno odmorište za cikloturiste. Ujedno je to i sjajno mjesto za fotografiranje i odašiljanje promotivne razglednice Vinkovaca. Na njega se naslanja stalak za bicikle, a preko puta je servisna postaja s pumpom na kojoj tijekom odmora biciklisti mogu napumpati gumu ili je u slučaju nužde promijeniti i zakrpati, odnosno napraviti brzi servis.

– I ove godine Ministarstvo turizma i Vukovarsko-srijemska županija uložili su u razvoj cikloturizma. Nalazimo se u Vinkovcima, na jednom biciklističkom odmorištu. Ovdje je i biciklistička stanica koja služi za nepogode odnosno popravke ili pumpanje guma – rekla je v.d. pročelnice UO za gospodarstvo i turizam Marija Budimir.

Župan Damir Dekanić rekao je da stolac simbolizira ideju razvijanja mreže biciklističkih staza po cijeloj županiji.

– Htio bih potaknuti sve načelnike i gradonačelnike da u svojoj strategiji i prostornim planovima predvide prostore za biciklističku stazu. Ovo je početak koji označava pravac u kojem ćemo se kretati. Županija će poticati i financijski i stručno gradnju biciklističkih staza i ruta – rekao je Dekanić.