Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Otvoren Centar za djecu s poteškoćama u razvoju

'Djeci s teškoćama i njihovim roditeljima olakšat ćemo život koliko je moguće'

U Centru je suvremena oprema, dva nova kabineta...
1/4
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ovo je projekt na koji sam posebno ponosan, meni možda i najdraži, rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Centar za djecu s poteškoćama u razvoju svečano je otvoren potpisivanjem ugovora između Doma zdravlja Dubrovnik i udruge Dva skalina te svečanim presijecanjem vrpce, što je povjereno dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću i predstavnici udruge Aniti Šetki, uz blagoslov dubrovačkog biskupa, mons. Mate Uzinića.

prijem kod župana Vatrogascima vrijedno priznanje zbog iskazane hrabrosti i požrtvovnosti

Radovi započeli u kolovozu

Za gradnju Centra za djecu s poteškoćama u razvoju, prijeko potrebnog mnogim obiteljima, zaslužne su brojne institucije. Zemljište za gradnju Centra donirala je Opća bolnica Dubrovnik, veći dio potrebnih sredstava osigurali su Dubrovačko-neretvanska županija i Dom zdravlja Dubrovnik, dok je novac za opremu centra donirala Zaklada Blaga djela. Studio Vetma darovao je projektnu dokumentaciju, a ugovor o izvođenju radova, vrijedan 4,426.000 kuna, potpisali su u lipnju prošle godine Dom zdravlja Dubrovnik i tvrtka Tonikom d.o.o. Radovi su započeli u kolovozu 2018. godine, a završeni su prije neki dan.

– Ovo je projekt na koji sam posebno ponosan, meni možda i najdraži. Ponosan sam na sve što smo ovdje napravili. Ovo je jedan emotivan trenutak i za mene jer je riječ o posebnom objektu koji će našim sugrađanima i djeci s poteškoćama u razvoju olakšati život koliko je to moguće. Mnogi mogu biti ponosni na ovo što smo zajedno napravili, od Doma zdravlja Dubrovnik i ravnatelja Branka Bazdana, Zaklade Blaga djela, Studija Vetma, Grada Dubrovnika, Opće bolnice Dubrovnik i svih drugih koji su pomogli u realizaciji ovog projekta – rekao je župan Dobroslavić.

Trajektna luka Dominče na Korčuli iz fondova eu Županija radi na osam luka, radovi vrijedni više od 400 milijuna kuna

– Sretan sam što vam u ovo blagdansko vrijeme mogu dati na dar, odnosno na korištenje ovaj objekt u kojem ćete svi vi naći ono utočište koje ste tražili sve ove godine da biste se mogli na pravi način i u pravim prostorima brinuti o osjetljivoj i ranjivoj populaciji. Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo senzibiliteta Dubrovačko-neretvanske županije koja je najvećim dijelom financirala projekt koji je vrijedan više od pet milijuna kuna – rekao je zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik dr. Olaf John koji je istaknuo kako mu je žao što na otvaranju Centra nije mogao biti ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan iz osobnih razloga.

Palijativna skrb U Metkoviću se osniva mobilni palijativni tim Dobroslavić: Među prvima smo u Hrvatskoj u brizi za starije

Obilazak nove zgrade

Predsjednica udruge Dva skalina Antonija Kovačević zahvalila je svima, istaknuvši kako Centar u udruzi od milja već zovu svojom novom kućom, a tajnica udruge Anita Šetka istaknula je kako je cijela priča počela još prije osam godina.


– Imali smo viziju i misiju i znali smo da kao udruga moramo napraviti još jedan skalin više, odnosno da svoje djelovanje moramo proširiti na nove usluge i na veći broj djece. Ponekad je bilo teško te naše ideje i namjere objasniti i dočarati akterima koji su nam bili potrebni za realizaciju projekta, ali kad smo to uspjeli, zapreka više nije bilo. Rezultat je ovaj predivan objekt koji je u potpunosti opremljen, a iznimno smo ponosni na dva kabineta: kabinet za senzornu integraciju i senzornu sobu za opuštanje – rekla je Anita Šetka.


Nakon otvaranja, na zadovoljstvo svih uključenih u projekt, a posebno roditelja budućih korisnika Centra uslijedio je kratki obilazak objekta u sklopu kojeg je prezentirana suvremena specijalizirana oprema i posebno opremljene sobe za malene štićenike Centra.

Gradnja poduzetničkog inkubatora u Pločama Nakon dubrovačkog gradi se novi poduzetnički inkubator Župan Dobroslavić zadovoljan radovima na poduzetničkom centru u Pločama