Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Nakon dubrovačkog gradi se novi poduzetnički inkubator

Župan Dobroslavić zadovoljan radovima na poduzetničkom centru u Pločama

Gradnja poduzetničkog inkubatora u Pločama
1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ako bude još natječaja Ministarstva gospodarstva, planiramo inkubatore u Metkoviću i Korčuli – najavio je župan

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima i predstavnicima Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije obišao je gradilište poduzetničkog inkubatora u Pločama i susreo se s izvođačima radova, stručnim nadzorom i predstavnicima Grada Ploča. Ugovoreni radovi, uvjerio se, odvijaju se po planu.

dubrovačko-neretvanska županija Položeni vijenci u čast poginulim konavoskim domobranima

Pomoć poduzetnicima

Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio da je model poduzetničkog inkubatora već uspješno primijenjen u Dubrovniku te istaknuo da će ovaj u Pločama imati i proizvodni pogon, što u Dubrovniku nažalost nije bilo moguće.


– Imamo u Dubrovniku poduzetnički inkubator koji funkcionira već četiri godine i imamo odlične rezultate, dakle, oni koji su prvi ušli već pomalo počinju izlaziti i imaju najbolje ocjene o uslugama u inkubatoru. Za razliku od Dubrovnika, u Pločama imamo i tri veća prostora u prizemlju za proizvodne aktivnosti, što će biti ponuđeno svima koji budu imali dobre poduzetničke ideje. Županija je prijavila ovaj projekt vrijedan nešto više od 10 milijuna kuna, a financira se u gotovo stopostotnom iznosu sredstvima iz fondova EU i države – rekao je župan Dobroslavić.


Mandarine Osnovano Povjerenstvo za mandarine Zbog ruskog embarga, mandarine i na štandovima

Direktorica Centra za poduzetništvo je Dubrovačko-neretvanska županija. Marija Previšić istaknula je da je kroz poduzetnički inkubator u Dubrovniku do sada prošlo 18 tvrtki, odnosno mladih poduzetnika.


– Mi smo im pružili sve usluge, od toga kako pokrenuti posao do povezivanja s ostalim poduzetnicima i usmjeravamo ih prema sajmovima, pomažemo u pisanju projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU, znači sve poslove koje “inkubirani poduzetnik” mora napraviti da bi izašao samostalno na tržište – istaknula je Previšić.


Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević izrazio je zadovoljstvo ovim projektom te ga istaknuo kao dobar primjer sinergije između Županije i Grada Ploča. 


Vodit će ih mentori

– Naime, Županija je kao investitor prijavila projekt i dobila za njega sredstva, a ono što je grad sa svoje strane dao jest zemljište u poduzetničkoj zoni – rekao je gradonačelnik Krstičević koji se obvezao da će riješiti projektnu dokumentaciju i izgradnju same prometnice do inkubatora.
Glavni izvođač radova, tvrtka Medius d.o.o., od početka radova izvela je radove dubokog temeljenja, hidroizolacije i betonske radove temeljne ploče, a u tijeku je gradnja prvog kata objekta. Nakon gradnje raspisat će se natječaj za opremanje objekta. Po završetku svih radnji objekt će biti predan Centru za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije na upravljanje. 
Nove pločanske poduzetnike vodit će mentori koji su iskustvo stjecali u dubrovačkom poduzetničkom centru.


Dubrovnik U sklopu projekta AdriaMORE Protupožarna brodica od 950.000 kn bit će na Mljetu

– Ako bude još natječaja Ministarstva gospodarstva, planiramo inkubatore u Metkoviću i Korčuli – najavio je župan Dobroslavić.

Projekt Poduzetničko-proizvodni impulsni centar u Pločama započeo je u studenome prošle godine, a realizacija je planirana do kraja studenoga 2019. Vrijednost projekta je oko 10,4 milijuna kn i financira se najvećim dijelom sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova putem Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Objekt u kojem će biti smješten inkubator bit će ukupne površine od 1242,84 četvorna metra i imat će kapacitet za prihvaćanje devet novih poduzetnika od čega će tri biti smještena u prizemnim proizvodnim prostorima svaki po 109 kvadrata, dok će šest uredskih prostora manje kvadrature na katu koristiti poduzetnici koji se bave uslužnim djelatnostima. 
Poduzetnički inkubator gradi se u sklopu poduzetničke zone Vranjak. U njemu će svoje poslovne ideje i mjesto na tržištu tražiti poduzetnici koji bi se u inkubatoru zadržavali od tri do četiri godine.

Prijateljice promovirale Korčulu Razgovor s direktorom županijske Turističke zajednice Vladimirom Bakićem ‘Rujan je na jugu Hrvatske po popunjenosti i dalje dio glavne sezone’