Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
U sklopu projekta AdriaMORE

Protupožarna brodica od 950.000 kn bit će na Mljetu

Dubrovnik
1/2
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
U provedbi projekta sudjeluju i DHMZ te Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je s vlasnikom tvrtke Damor d.o.o. Davorom Matićem potpisao Ugovor o nabavi protupožarne brodice namijenjene i ostalim intervencijama na moru i priobalnom području.

Brodica će biti stacionirana na otoku Mljetu.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Vatrogasne zajednica Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, načelnik Općine Mljet Đivo Market i predsjednik JVP Mljet Mario Dabelić.

Počela gradnja studentskog doma u Dubrovniku Počela izgradnja studentskog doma DNŽ s 4,5 milijardi vrijednih projekata sufinanciranih iz EU europski rekorder!

Izrada protupožarne brodice, za koju je predviđen iznos oko 950 tisuća kuna, a rok isporuke je 150 dana, omogućena je u sklopu projekta AdriaMORE, a spomenuta tvrtka odabrana je nakon završenog postupka javne nabave.

Nastavak projekta

Projekt AdriaMORE se u 85-postotnom iznosu sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG Hrvatska-Italija, a projektne vrijednosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija kao jedan od partnera vrijedne su oko milijun i 350 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko 8 milijuna i 625 tisuća kuna.

Projekt je nastavak dobre suradnje Dubrovačko-neretvanske županije s talijanskom Regijom Abruzzo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i Državni hidrometeorološki zavod te Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne.

Korištenje sredstava iz Europskih fondova u ovakvom tipu zaštite Dubrovačko-neretvanske županije do sada je uspješno provedeno na kopnu, a sad se provodi i na morskom dijelu našeg teritorija.

– Izrada ove brodice je dio projekta AdriaMORE, kojim Dubrovačko-neretvanska županija pomaže boljoj opremi za protupožarnu zaštitu, a to je nastavak projekata koje je Županija i do sad provodila, kao što su HOLISTIC i READINESS, kojima su povučena velika sredstva iz Europskih fondova u našu županiju,a u svrhu protupožarne preventive i zaštite. Tako su nabavljeni brojni uređaji za rano otkrivanje požara, kao što su kamere koje pokrivaju veliki dio naše županije, meteorološki radar, bespilotne letjelice, oprema za vatrogasne postrojbe, ali i oprema za pronalaženje stradalih u potresu kao i za sanaciju zgrada koje bi eventualno stradale u takvoj katastrofi. Sve ovo financiraju Europski fondovi s 85 posto, a ostatak osigurava Dubrovačko-neretvanska županija – rekao je župan Dobroslavić te dodao kako mu je iznimno drago što se potpisivanjem ovog Ugovora pridonosi pojačanju zaštite morskog dijela županije.

“Povijest na zrnu soli” projekt je koji predviđa rekonstrukciju, obnovu i opremanje na području Stona dunea Prema aplikaciji Otvoreni proračun, vrijednost projekata je 25,5 milijuna kuna Dubrovačko-neretvanska županija prva je u Hrvatskoj po ulaganju u turizam

Najveća otočna općina

Načelnik Općine Mljet Đivo Market zahvalio je svima uključenima u realizaciju ovog projekta, a posebno Dubrovačko-neretvanskoj županiji te istaknuo da brodica ide na pravo mjesto, s obzirom na to da je otok Mljet najveća otočna općina u Hrvatskoj i ima sto kilometara obale. Također, istaknuo je kako brodica neće djelovati samo na području otoka Mljeta već i u drugim dijelovima županije, ali i izvan nje ako za to bude potrebe.

Vlasnik tvrtke Damor d.o.o. koja će izraditi brodicu Davor Matić također je zahvalio županu Dobroslaviću, načelniku Općine Mljet Marketu kao i Vatrogasnoj zajednici te naglasio kako će svoj dio posla obaviti korektno te kako će brod opravdati sva očekivanja, ali i pohvalio ovakvu intervenciju Dubrovačko-neretvanske županije te istaknuo kako bi se ovakvi projekti trebali provoditi i duž jadranske obale i kako se nada da je ovo samo početak realizacije dobrih projekata.

Prijateljice promovirale Korčulu Razgovor s direktorom županijske Turističke zajednice Vladimirom Bakićem ‘Rujan je na jugu Hrvatske po popunjenosti i dalje dio glavne sezone’