Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Osnovano Povjerenstvo za mandarine

Zbog ruskog embarga, mandarine i na štandovima

Mandarine
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
Inicijativa je da proizvođači mogu samostalno prodavati svoje voće

Odlukom dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, osnovano je i imenovano Povjerenstvo za mandarine kao savjetodavno tijelo u pitanjima od općeg značaja za uzgoj i plasman mandarina u dolini Neretve. Povjerenstvo u devetočlanom sastavu broji predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, Razvojne agencije DUNEA, Jedinice lokalne samouprave iz doline Neretve, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, te predstavnike proizvođača i otkupljivača mandarina.

Dubrovnik U sklopu projekta AdriaMORE Protupožarna brodica od 950.000 kn bit će na Mljetu

Većina na europskom tržištu

Očekivani urod neretvanskih mandarina ove godine je oko 60.000 tona, a zbog izostanka kvota Europske komisije te produljenja ruskog embarga na uvoz hrane iz zapadnih zemalja, pojavile su se poteškoće u prodaji mandarina. Stoga je jedna od aktivnosti Povjerenstva za mandarine u suradnji s Leader mrežom RH inicijativa da se proizvođačima iz doline Neretve osigura samostalan plasman mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske, predviđenim za prodaju sezonskog voća i povrća. Za realizaciju ove inicijative zadužen je Županijski Upravni odjel za gospodarstvo i more sa sjedištem u Opuzenu. Svi proizvođači zainteresirani za ovu inicijativu mogu se obratiti savjetniku u Upravnom odjelu za gospodarstvo i more Čedi Vučkoviću, koji će ih uputiti u detalje vezane za plasman mandarina i povezivanje s tržištem.

Prijateljice promovirale Korčulu Razgovor s direktorom županijske Turističke zajednice Vladimirom Bakićem ‘Rujan je na jugu Hrvatske po popunjenosti i dalje dio glavne sezone’

– Oko 60 obitelji koje se bave uzgojem mandarina u Neretvanskoj dolini ove godine ima odličan urod. Većina od oko 60.000 tona mandarina završit će na europskom tržištu, dok će oko 12.000 tona biti prodano na tržištu zemalja u okruženju, a 15.000 tona bit će na policama hrvatskih trgovina. Naša je želja da putem povjerenstva, te na ostale načine pomognemo u dobivanju oznake izvornosti za hrvatske mandarine kako bi se na tržištu EU znalo da postoje naše neretvanske mandarine – kazala je Melanija Milić, ravnateljica DUNEA-e.

Više novca za ulaganje

Proizvođačima koji mandarine prodaju po otkupnoj cijeni od dvije do tri kune za kilogram pokušavaju pomoći da dobiju veću otkupnu cijenu kako bi mogli ulagati u nove nasade i tehnologiju i promociju, poput novog originalnog pakiranja. Centar kompetencija za citruse koji bi bio i mjesto multidisciplinarnog istraživanja i inovacija, projekt je koji je aplicirao za EU sredstva i mogao bi pomoći Neretvanskoj dolini u razvoju proizvodnje mandarina. Proizvođačima, koji procjenjuju da će oko 6000 tona mandarina biti tržišni višak, potrebna je pomoć u distribuciji tih količina ovog iznimno zdravog citrusa. Zato vjeruju u državu da će pomoći i osigurati nacionalne potpore za višak putem donacija ili sličnih akcija, budući da su ove godine ukinute izdašne potpore iz EU zbog ruskih sankcija.

Projektom su predviđeni i radovi na Baćinskim jezerima: uređenje promatračnice za bioraznolikost te uređenje tematskih staza Ugovoren 14 mil. kn vrijedan projekt ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’ Ušće Neretve dobit će prve vjetro-orgulje na svijetu “Povijest na zrnu soli” projekt je koji predviđa rekonstrukciju, obnovu i opremanje na području Stona dunea Prema aplikaciji Otvoreni proračun, vrijednost projekata je 25,5 milijuna kuna Dubrovačko-neretvanska županija prva je u Hrvatskoj po ulaganju u turizam