Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt Adris grupe i Večernjeg lista

Dječji časopis Radost kao zabava i velika pomoć u nastavi za male Vukovarce

Mjesečnik Radost za djecu u Vukovaru
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
U projektu Adris grupe i Večernjeg lista učenici u Vukovaru cijele školske godine svaki su mjesec besplatno primali Radost

Osnovna škola Josipa Matoša iz Vukovara jedna je od nekoliko škola čiji su učenici u zajedničkom projektu Adris grupe i Večernjeg lista cijele školske godine svaki mjesec besplatno primali po primjerak dječjeg časopisa Radost.

U školskoj godini na izmaku Mirela Posarić, ravnateljica škole koja je jedina samostalna škola za učenike s posebnim potrebama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kaže kako je projekt omogućio znatno kvalitetniji i sadržajniji rad u školi.

– Mi si ne možemo priuštiti luksuz da svakome od učenika osiguramo po primjerak Radosti niti to možemo tražiti od roditelja među kojima ima mnogo onih koji su u teškim socijalnim problemima. Stoga je ovaj projekt još vredniji, jer je za svaki od učenika, bez iznimki, dobivao svoj primjerak Radosti – kaže Posarić koja se nada kako će se i po završetku projekta Adris grupe i Večernjeg lista ponovno naći neki donator koji će osigurati nastavak ovoga hvale vrijednoga projekta.

Školska psihologinja Dejana Varnica ističe kako osiguravanje učenicima primjerka Radosti iznimno puno znači u njihovu školovanju. Podsjeća i kako učenici ostalih škola dobivaju udžbenike, radne bilježnice, priručnike i slično, dok knjige za nastavu za djecu s posebnim potrebama često nisu usklađene. – Djeca svoj primjerak Radosti nose kućama, a onda po potrebi opet donose u školu. Tu su i posteri koje jako vole. Uglavnom od njih dobivamo jako pozitivne povratne informacije – kaže Varnica.

Isto su tako vrlo zadovoljni i nastavnici koji su neplanirano dobili još jedno kvalitetno nastavno pomagalo. Oni su odmah prepoznali sve prednosti koje im donosi Radost pa tako od prvoga dana svoje nastavne aktivnosti planiraju uz pomoć ovoga mjesečnika.

– Jako je dobro što Radost prati nastavni plan i program pa se tako časopis uvijek može koristiti u nastavi. To je ove godine redovita pojava u našoj školi, a nadam se da će tako biti i iduće školske godine – rekla je Varnica.

Ravnateljica škole podsjeća i kako je projekt Večernjeg lista i Adris grupe rezultirao i uređenjem anti stress igrališta u dvorištu škole. Naime, nakon objave u Večernjem listu reagiralo je Ministarstvo obrazovanja koje je osiguralo oko 130.000 kuna za uređenje igrališta kako djeca na igru ne bi morala odlaziti u druge dijelove grada. Radovi bi trebali početi uskoro pa će početkom školske godine škola dobiti još jedan sadržaj koji joj je nedostajao. Ravnateljica Posarić kaže kako preostaje još obnoviti tehniku u školi, ali i opremiti školsku sportsku dvoranu igralima i pomagalima te da se nadaju kako će i to uskoro biti realizirano.