Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac do sada uložio više od 100 milijuna kuna u obnovu i gradnju gradskih vrtića

Dječji vrtić Dubovac energetski se obnavlja, djeca će biti smještena u druge, nove vrtiće

1/4
Foto: Grad Karlovac
Obnova samog objekta vrtića Dubovac, smatraju u Gradu, mogla bi završiti do rujna, a cjelokupan projekt obnove; koji uključuje i uređenje okoliša i gradnju parkirališta, trajat će dvije godine

Karlovački Dječji vrtić Dubovac, jedan od najstarijih vrtića u gradu, u kojem su brojni mališani proveli godine u igri, druženju i učenju, sada treba potpunu obnovu. Stoga je Grad Karlovac osigurao sredstva kako bi i ova vrtićka zgrada bila energetski obnovljena i kako bi, osim ušteda na grijanju, prostor bio nov, moderan i ugodan mališanima i djelatnicima.

Grad nizom mjera i bespovratnih potpora pomaže razvoj poduzetništva, poljoprivrede i turizma U Poslovnoj zoni Gornje Mekušje do srpnja će urediti 10 parcela za poduzetnike

Vrijednost 4,28 milijuna kn

Obnova počinje ovih dana, stoga će od ovoga tjedna 160 mališana koji sada odrastaju u vrtiću Dubovac biti raspoređeni po drugim, novim karlovačkim vrtićima: od vrtića Rakovac, Švarča do vrtića Grabrik koji je kao potpuno novi objekt otvoren lanjskog rujna, a svojom je ljepotom i funkcionalnošću odmah zaslužio titulu drugog najljepšeg vrtića u Hrvatskoj. Dakle, mališani s Dubovca u novim vrtićkim zgradama čekat će da njihov vrtić zasja novim sjajem. Obnova samog objekta, smatraju u Gradu, mogla bi završiti do rujna, a čitav projekt obnove, koji uključuje i uređenje okoliša i gradnju parkirališta, trajat će dvije godine.

Energetska obnova vrijedna je 4,280 milijuna kuna, a bit će sufinancirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, i to bespovratnim iznosom od 1,748 milijuna kuna.

Osnovni je cilj projekta smanjenje potrošnje energije pa će energetska obnova unaprijediti energetski razred građevine s F na B kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 92,54 posto i postići godišnje energetsku uštedu od 171.141 kilovatsati.

Karlovački nogometni stadion obnovljen u vrijednosti od sedam milijuna kuna Postavljen novi travnjak i drenaža, uskoro i gumirana podloga na atletskoj stazi

Bernarda Vuksan, ravnateljica Dječjeg vrtića Četiri rijeke u čijem je sastavu i vrtić Dubovac, zadovoljna je zbog početka obnove i nada se da će se mališani u vrtić vratiti početkom jeseni. – Nakon 47 godina vrtić koji je odgojio puno generacija Karlovčana dočekao je kompletnu obnovu kako bi 160 mališana imalo još bolje uvjete za odrastanje – kazala je ravnateljica B. Vuksan.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako s obnovom Dječjeg vrtića Dubovac Karlovac završava s velikim kapitalnim ulaganjima u vrtićke objekte.

– Od 2012. do 2020. godine Grad Karlovac je najviše s vlastitim sredstvima uložio gotovo 100 milijuna kuna u obnovu svih vrtićkih objekata. Uvjeren sam da su ulaganja, osim u graditeljskom dijelu, podigla standard boravka djeci i rada odgajateljima i to nam je u konačnici bio cilj. Kada se malo osvrnemo i na element demografije, ovo su ulaganja za budućnost. U ovom trenutku završavamo i Dječji vrtić Mahično koji je jedini od svih objekata u potpunosti ili većim dijelom izgrađen europskim novcem – rekao je gradonačelnik Mandić.

Dodao je kako su ukupni troškovi projekta obnove Dječjeg vrtića Dubovac zapravo 9 milijuna kuna s obzirom na to da će Grad izgraditi i parkiralište uz objekt. Od devet milijuna kuna tri milijuna okvirno je novac Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja, a šest milijuna su vlastita sredstva Grada Karlovca. Izvođač radova je tvrtka Kolos iz Duge Rese.

Gradska uprava poseban naglasak stavila na efikasnost izdavanja dozvola, a pročelnica Ribar kaže: ‘Nadam se da ćemo uz sustav e-dozvola do građevinske dozvole uskoro i za 30 dana’

Mjesto za svu djecu

– Želja nam je da u skoroj budućnosti sva djeca dobiju svoje mjesto u vrtićima, bez obzira na to jesu li im roditelji zaposleni ili ne. Mi ćemo vrlo vjerojatno u listopadu ove godine podvući crtu svih ovih ulaganja i vidjeti što smo napravili, jesmo li sve ono što smo planirali i odradili i nakon toga ćemo donijeti strateške odluke što i kako dalje. Želio bih da već sljedeće godine moramo raditi novi vrtić jer bi to značilo da ima sve više djece. U tom kontekstu ćemo zajedno s oba dječja vrtića kao ustanovama i s nadležnim odjelima promišljati što i kako dalje. Mališanima koji su sada u vrtiću ili ga čekaju želimo pružiti najbolje što možemo – kazao je gradonačelnik Mandić.

Dokaz tome je to što su svi karlovački vrtići u zadnjih nekoliko godina obnovljeni, a neki čak izgrađeni potpuno novi; poput vrtića na Turnju, Švarči, Rakovcu i zadnji vrtić u Grabriku čija je gradnja stajala 25 milijuna kuna. To je najveći vrtićki objekt u gradu koji se prostire na više od 3000 četvornih metara i u kojem je smješteno 220 mališana u 11 odgojnih skupina: tri jasličke i osam vrtićkih.