Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad nizom mjera i bespovratnih potpora pomaže razvoj poduzetništva, poljoprivrede i turizma

U Poslovnoj zoni Gornje Mekušje do srpnja će urediti 10 parcela za poduzetnike

1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Grad Karlovac već je donio odluku da će poduzetnici koji u zoni budu imali proizvodnu djelatnost biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa

Grad Karlovac, kao i dosad, i ove će godine nastaviti dodjeljivati bespovratne potpore za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i turizma, s obzirom na to da se u tom sektoru bilježi rast i osnaživanje svih koji su uključeni u te gospodarske segmente. Potpore će se dodjeljivati u skladu s planiranim sredstvima u Gradskom proračunu i usvojenim Programima mjera poticanja, a za tu namjenu u proračunu za 2020. godinu planiran je iznos od 1,625.000 kuna.

Karlovački nogometni stadion obnovljen u vrijednosti od sedam milijuna kuna Postavljen novi travnjak i drenaža, uskoro i gumirana podloga na atletskoj stazi

Turizam strateška odrednica

Trenutačno je na javnom savjetovanju pravilnik o dodijeli bespovratnih potpora male vrijednosti za subjekte malog gospodarstva kao i pravilnik o dodjeli potpora male vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima kojima se definiranju mjere poticanja odnosno vrste bespovratnih sredstava te uvjeti i kriteriji za dodjelu potpora. No to je tek dio potpora koje Grad ove godine planira utrošiti za poticanje poduzetništva, poljoprivrede i turizma. Mjere potpora usmjerene su na razvoj proizvodnih i uslužnih djelatnosti u turizmu koji posljednjih godina bilježi zavidan zamah; kako u povećanju broja dolazaka turista, tako i u jačanju ponude turistima, stoga i dalje želimo pomagati subjektima u turizmu.

Turizam je jedna od strateških odrednica Grada Karlovca, pa smo u tom segmentu osigurali ukupno 2,792 milijuna kuna. Dio tih sredstava bit će utrošen u promociji turizma, a dio u unapređenju turističke infrastrukture. Želimo pomagati i u razvoju ruralnog prostora poticanjem poljoprivredne proizvodnje i nepoljoprivrednih djelatnosti. Za razvoj ruralnog turizma predviđeno je više od 1,2 milijuna kuna, a potpore poljoprivrednicima ići će za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ali i subvencioniranje kamata za kredite i drugo. Krajnji cilj je jačanje malog i srednjeg poduzetništva gdje postoji velika mogućnost za rast i zapošljavanje. Prednost u ostvarivanju potpora i mogućnost ostvarivanja najvećeg iznosa ostvarit će mladi poljoprivrednici te poduzetnici početnici – pojasnila je pročelnica Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca Daniela Peris.

Gradska uprava poseban naglasak stavila na efikasnost izdavanja dozvola, a pročelnica Ribar kaže: ‘Nadam se da ćemo uz sustav e-dozvola do građevinske dozvole uskoro i za 30 dana’

U razvoj poduzetništva i obrtništva Grad Karlovac će tijekom 2020. godine uložiti oko milijun kuna potpora malom i srednjem poduzetništvu, dok će za poljoprivredne potpore izdvojiti više od milijun kuna. U svrhu poticanja pozitivnog poduzetničkog okruženja, Grad će, dodala je pročelnica Peris, nastaviti s mjerom smanjenja visine zakupnine za 93 poslovna prostora u vlasništvu Grada.

Osim toga, Grad je za male, srednje i mikropoduzetnike osigurao oko milijun kuna i to za startupe, za unapređenje proizvodnje, za edukaciju, sudjelovanje na sajmovima i druge potrebe.

Uređenje Poslovne zone u Gornjem Mekušju najveći je gradski projekt u razvoju gospodarstva.

Završetak uređenja u srpnju

– U ovoj godini Grad priprema nove prostore za male poduzetnike u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje čije se uređenje sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj; Operativni program konkurentnost i kohezija 2014-2020. , a vrijedno je više od 10 milijuna kuna. Završetkom uređenja koje se planira u srpnju ove godine, poduzetnicima će na raspolaganju biti 10 komunalno potpuno opremljenih parcela na ukupnoj površini većoj od 100.000 četvornih metara. Grad je već donio odluku kojom će svi projekti proizvodnog karaktera u Poslovnoj zoni biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa – dodala je pročelnica Daniela Peris.

Turska razvojna agencija TIKA preuredila dječje igralište u Rakovcu Gotovo 50 godina staro dječje igralište dobilo je nove suvremene sprave

Do sada je pet investitora, mahom hrvatskih, pokazalo interes za pokretanje proizvodnje u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje čime bi popunili 68 posto cjelokupne zone. Upravo će gradska odluka o prodaji zemljišta jasno definirati kriterije i određene pogodnosti koje poduzetnici mogu dobiti u Poduzetničkoj zoni, a odnosit će se na vrstu proizvodne djelatnosti i broju zaposlenih.