Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Turska razvojna agencija TIKA preuredila dječje igralište u Rakovcu

Gotovo 50 godina staro dječje igralište dobilo je nove suvremene sprave

1/6
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Igralište je hortikulturno uređeno, a ima i devet novih sprava, tri šljunčane staze, 12 novih drvenih klupa i urbanu opremu

Karlovačka gradska četvrt Rakovac bogatija je za jedno novouređeno dječje igralište. U Smičiklasovoj ulici gotovo 50 godina staro igralište potpuno je preuređeno i pretvoreno u moderno dječje igralište zahvaljujući Turskoj razvojnoj agenciji TIKA koja je platila uređenje, ali i modernu opremu. Igralište je hortikulturno uređeno, a ima i devet novih sprava, tri šljunčane staze, 12 novih drvenih klupa i urbanu opremu.

Energetski obnovljen dio karlovačke Gradske knjižnice sagrađen 1976. godine Radovi gotovi prije roka, a ušteđeni novac uložit ćemo u napredak Knjižnice

Ispod sprava postavljena je specijalna antistresna podloga koja amortizira eventualni pad ili ozljedu, a svi sadržaji i sprave za igru objedinjuju najviše standarde i norme sigurnosti i kvalitete. Ukupna vrijednost donacije iznosi 600.000 kuna, od čega su samo nove sprave stajale oko 335.000 kuna. Igralište su otvorili gradonačelnik Damir Mandić i koordinator programsko-koordinacijskog ureda TIKA-e u Zagrebu Haşim Koç.

‘Za osmijeh djece u Karlovcu’

– Zagrebački ured TIKA-e djeluje od ožujka 2016. i do sada smo u Hrvatskoj završili 76 projekata diljem zemlje. Jedan od najvažnijih projekata je uređenje dječjih igrališta, a upravo je ovo igralište u Karlovcu jedno od najboljih. Projekt smo odradili u suradnji s Gradom Karlovcem i zahvaljujem gradonačelniku Mandiću na odličnoj suradnji.

Ovo igralište, koje smo radili pod sloganom “Za osmijeh djece u Karlovcu” tek je početak suradnje s Karlovcem, i to odličan početak, posvećen djeci, jer želimo da lica naše djece, kao i naša lica, uvijek budu nasmiješena – kazao je Haşim Koç.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Investitori su zahvalili i gradskoj tvrtki Zelenilo koja je surađivala s njima na projektu i koja je posadila stabla da bi se mališani i roditelji na igralištu mogli odmarati u hladovini, a posađena je i zelena ograda te uređene su staze.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je TIKA-i na donaciji.

– Vjerujem da je ovo početak plodonosne suradnje ne samo na ovakvim projektima nego i u gospodarstvu i nekim drugim sektorima te da će se Karlovac pokazati kao poželjan partner Turske razvojne agencije – kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

– Djeca su nam najvažnija, najvrednija i sve što se za njih napravi je malo. Projekt se zove “Za osmijeh djece u Karlovcu” i zaista želimo da donese osmijeh ne samo djece nego i odraslih u gradu te da ide dalje. Ova je donacija simbol dosadašnje uspješne suradnje između Turske i Hrvatske i divan simbol suradnje između TIKA-e i Islamske zajednice u Karlovcu. Karlovac je grad na četiri rijeke, Istanbul na sedam brežuljaka, imaju poveznicu i gradimo zajedno mostove prijateljstva; nadamo se da će ovaj park biti još jedan takav most suradnje i prijateljstva između Turske i Hrvatske – kazao je na otvorenju igrališta Fatih Kaya, savjetnik i zamjenik šefa Misije, veleposlanika Turske u Hrvatskoj.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Kazao je da će se suradnja s Karlovcem svakako nastaviti na raznim poljima.

– Što se gospodarske suradnje tiče, Grad je stalno na raspolaganju poduzetnicima kako bismo zajedno dogovorili suradnju. Tvrtke Dukat i Žitoproizvod prije nekoliko su godina dobile halal certifikat za plasman proizvoda u islamskom svijetu i tako smo pokrenuli suradnju. Naša buduća suradnja mogla bi se očitovati u turizmu, odnosno, postajanjem Karlovca zanimljivim gostima iz islamskih zemalja, ali i plasiranjem karlovačkih proizvoda na tursko tržište. Važno je reći i da je suradnju TIKA-e i Karlovca inicirao Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac – dodao je gradonačelnik Mandić.

Kazao je i da je suradnja vezana za uređenje ovog igrališta zapravo i poruka TIKA-e koja je bila spremna odvojiti sredstva za njega, da zaista Islamska zajednica i Turska razvojna agencija imaju svoje mjesto u našem gradu i da su priznata zajednica.

Dnevna bolnica za hemodijalizu moderniziran najboljom opremom U Karlovcu nova Dnevna bolnica za hemodijalizu

– Naša spremnost da to prihvatimo pokazala je da ta suradnja postoji otprije i ovim je igralištem, na neki način, oplemenjena. Zahvaljujem Islamskoj zajednici u Karlovcu i mislim da svi svjedočimo da je Karlovac bio i jest otvoren grad i da sa svim svojim različitostima, koje god one vrste bile, mi znamo zajedno živjeti i raditi i da Karlovac po tome može biti primjer ne samo u Hrvatskoj nego i šire – poručio je Damir Mandić.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ukupno 34 igrališta

Novouređeno igralište jedno je od 34 dječja igrališta na području grada, ali jedno od svega dva igrališta koja su moderno uređena i opremljena. Osim ovog u Smičiklasovoj ulici, modernim standardima udovoljava i takozvano američko igralište na Vunskom polju.