Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Energetski obnovljen dio karlovačke Gradske knjižnice sagrađen 1976. godine

Radovi gotovi prije roka, a ušteđeni novac uložit ćemo u napredak Knjižnice

1/4
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Posjetitelji dva dijela knjižnice mogu vidjeti već kod dolaska; prvi dio iz 1976. godine koji je sada energetski obnovljen ima tamniju fasadu, a naslanja se na novi dio, sagrađen 2007. godine po projektu Borisa Morsana

Dio karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić koji je 1976. godine sagrađen kao prva u Hrvatskoj i šire namjenski građena zgrada knjižnice, energetski je obnovljena i ubuduće će biti mjesto ugodnijeg boravka za djelatnike i korisnike. Autor originalnog idejnog projekta knjižnice bio je Mladen Vodička, a tada mu je pomagao i Dražen Juračić koji je i sada bio konzultant i davao je smjernice u projektu energetske obnove vrijedne 6,786 milijuna kuna.

U hostelu Karlovac svake godine odmara se sve više gostiju Hostel Karlovac do sljedećeg ljeta imat će novu kuhinju i tri nova apartmana

Iz EU stiglo 2,7 milijuna kuna

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Od ukupne vrijednosti investicije u iznosu od 6,786 milijuna kuna, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 5,311 milijuna kuna, bespovratna sredstva 2,79 milijuna kuna, a ostalo je Grad osigurao kreditom kod HBOR-a. Razdoblje provedbe projekta bilo je predviđeno od 17. kolovoza 2018. do 17. kolovoza 2020. godine, što znači da je završen i prije roka.

– Hvala svima koji su sudjelovali u projektu i možemo biti ponosni što smo svaki euro koji smo mogli iskoristili za projekte energetske obnove objekata Grada Karlovca. Sve što smo do sada planirali, pa tako i obnovu ovog dijela Gradske knjižnice, realizirali smo i ova ulaganja Grada svakako će se u idućem razdoblju isplatiti korisnicima, s obzirom na to da će imati uštede na energentima koji će u budućnosti, kako struja tako i plin, vjerojatno poskupljivati – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik pri posjetu obnovljenoj knjižnici.

Uspjeh na Danima turizma Karlovac je jedna od najljepših kontinentalnih turističkih destinacija

Posjetitelji dva dijela knjižnice mogu vidjeti već kod dolaska; prvi dio iz 1976. godine koji je sada energetski obnovljen ima tamniju fasadu, a naslanja se na novi dio, sagrađen 2007. godine po projektu Borisa Morsana. Ovom energetskom obnovom, kazao je voditelj projekta Robert Vodopić, osim estetskih dobrobiti za ovaj dio grada i ugodnijeg boravka zaposlenima i korisnicima, znatno će se smanjiti i gubici energije, jer je zgrada nakon obnove prešla iz energetskog razreda E u B, smanjena je emisija CO2 za 97,27 posto, a energetska ušteda bit će 193.330 kWh/godišnje.

Za iznos od 6,786 milijuna kuna, napravljena je toplinska i hidroizolacija krova i stropova, isto tako i ukopanih dijelova podruma, zamijenjena je vanjska bravarija, vanjski zidovi zgrade toplinski su izolirani, uvedeno je novo niskotlačno grijanje i hlađenje uz pomoć ventilokonvertora, postavljena je nova energetski učinkovita unutrašnja rasvjeta. Prihvatljivi troškovi iznosili su 5,3 milijuna kuna, od kojih je bespovratno iz EU stiglo 2,7 milijuna kuna, dok je ostatak osigurao Grad kreditom kod HBOR-a čime je uređen podrumski dio.

Energetska obnova karlovačkog Veleučilišta Karlovac dobio 3,715 milijuna kuna bespovratno za obnovu zgrade

Novi planovi za obnove

– Sretni smo što smo bili dio energetske obnove objekata javnih ustanova Grada Karlovca. Obnova je započela na sam rođendan knjižnice, 1. ožujka prošle godine i završila prije roka. Očekujemo velike uštede u troškovima energenata i nadamo se da ćemo ta ušteđena sredstva uložiti u nove programe i napredak Gradske knjižnice – kazala je ravnateljica Jasmina Milovčić.

U javnim zgradama koje je Grad do sada energetski obnovio, uštede na grijanju su oko milijun kuna godišnje, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

– Po završetku ove sezone grijanja imat ćemo preciznije izračune koliko će realno ostati novca predviđenih za energiju – grijanje, struju itd. Odradili smo i objedinjenu javnu nabavu osiguranja cijelog gradskog sustava i time uštedjeli 1,3 milijuna kuna. Uštede će biti i veće kada završe projekti energetske obnove teški više od 30 milijuna kuna na zgradama Magistrata, Veleučilišta i Centra za socijalnu skrb u Meštrovićevoj, te OŠ Turanj. Razmišljamo i dalje. Projektiramo energetsku obnovu Sokolskog doma i male zgrade gradske uprave, a otvara nam se, što nam je i želja, da krenemo u energetsku obnovu Sportske dvorane na Rakovcu. Imamo gotovu dokumentaciju, ali izazov nam predstavlja to što sama energetska obnova ne širi njezine mogućnosti uporabe, tako da bi tu ulaganja bila puno veća, pa ćemo vidjeti kako dalje. Procijenjena je vrijednost energetske obnove dvorane oko 15 milijuna kuna – dodao je gradonačelnik D. Mandić.