Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novi stroj za vrhunsku kakvoću Spačvina furnira

U planu imaju uložiti dodatnih 60 milijuna kuna i zaposliti još 200 radnika

Martina Dalić u Spačvi
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Kako bi to ostvarila, Spačva treba još 10.000 prostornih metara trupaca, uz napomenu da je za 2017. godinu s Hrvatskim šumama ugovorila 56.000 prostornih metara kazao je predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić pustila je u ponedjeljak u Spačvi u rad stroj za obradu furnirskih trupaca, koji je po prvi put instaliran u neku tvornicu u Europi i u čiju je kupovinu Spačva uložila 10 milijuna kuna.

Tim ulaganjem Spačva nastavlja višegodišnji investicijski ciklus u novu opremu i strojeve, kako bi odgovorila na aktualne trendove u proizvodnji furnira, koji mora biti potpuno ravan. Furnirski nož će omogućiti znatno veći kapacitet i kvalitetu obrade, dok će se novom tehnologijom značajno smanjiti udio otpada (škarta) s 21 na dva posto.

U izjavi nakon obilaska Spačve, Dalić je kazala kako je razvoj proizvoda visoke dodane vrijednosti najznačajniji doprinos razvoju drvoprerađivačke industrije i rastu gospodarskih grana koje se na nju nadovezuju.

"To je smjer i strategija koju zastupa i Vlada i prema čemu su usmjerene mjere koje poduzimamo", rekla je Dalić.

Na primjedbu novinara kako Spačva ima kapacitete, znanje i volju, ali ne i dovoljno trupaca za uspješniju proizvodnju, Dalić je ukazala na potrebu uravnoteženja između iskorištavanja šuma i potreba drvoprerađivačke industrije.

"Stvaranje sustava koji omogućava proizvođačima s visokim stupnjem dorade da dobiju sirovine u dovoljnim količinama koje omogućavaju rast, investiranje i razvoj, cilj je kojemu je usmjerena Vladina politika", kazala je Dalić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Dosad uložili 60 milijuna kuna u modernizaciju

Predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar izvijestio je kako je ta tvrtka od 2013. uložila 60 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje, a do 2019. namjerava uložiti dodatnih 60 milijuna.

"Pritom ne samo da smo očuvali postojećih 570 radnih mjesta, već zaposlili 280 novih radnika", istaknuo je, dodajući kako ambiciozni planovi uključuju zapošljavanje još 200 radnika.

Kako bi to ostvarila, Spačva po njegovim riječima treba još 10.000 prostornih metara trupaca, uz napomenu da je za 2017. godinu s Hrvatskim šumama ugovorila 56.000 prostornih metara.

Pohvalio se kako Spačva od 2013. godine izrađuje i prodaje samo proizvode visoke dodane vrijednosti. Smatra da bi pri raspodjeli trupaca prednost trebalo dati tvrtkama koje zapošljavaju i stvaraju dodanu vrijednost. 

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako se drvom koje raste na području Vukovarsko-srijemske županije, u kojoj se nalazi spačvanski bazen s najvećom hrastovom šumom u Europi, prvo moraju namiriti lokalni prerađivači, a ne da oni ostaju bez dovoljnih količina, a prednost imaju drvoprerađivači iz drugih dijelova Hrvatske. 

Upoznao sam potpredsjednicu Dalić s činjenicom da 42 posto zaposlenih u Vukovarsko-srijemskoj županiji rade u vinkovačkim tvrtkama te je upravo vinkovačko gospodarstvo zadnji bedem u obrani gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije i to je bitno prepoznati, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.