Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Do kraja godine bit će gotova obnova zaštićene zgrade

obnova
1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Vrijednost radova je oko 1,7 milijuna eura, a financiraju se iz Fonda solidarnosti EU putem Ministarstva kulture i medija.

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je obnovu zgrade javne namjene unutar kulturno-povijesne cjeline grada Siska u Kranjčevićevoj ulici 16, koju je prije potresa koristila Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak. Radove cjelovite obnove obišao je župan Ivan Celjak sa suradnicima te pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku Ivanom Miletić Čakširan i predsjednikom HGK – Županijske komore Sisak Tihomirom Babićem. Župan Celjak istaknuo je da se završetak radova očekuje do kraja ove godine.

Znatno oštećena u potresu

– Do sada su ojačani temelji, provedeni su radovi hidroizolacije, ojačani su konstruktivni temelji koji se nalaze u podrumu i prizemlju, izvodit će se i elementi energetske obnove, mijenjat će se krovište, bit će postavljen potpuno novi krov s metalnom konstrukcijom slično kao i na zgradi Gimnazije Sisak. Zgradu će nakon obnove koristiti Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo kulture i medija te Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak – rekao je župan Celjak.

Vrijednost radova je oko 1,7 milijuna eura, a financiraju se iz Fonda solidarnosti EU putem Ministarstva kulture i medija.

– Ova je zgrada bila znatno oštećena u potresu. Napravljena je projektna dokumentacija, koja je predvidjela način sanacije i protupotresnog ojačanja kako bi zgrada bila sigurna. Paralelno sa sanacijom i ojačanjem radi se i na obnovi koja će uključiti i energetsku obnovu i pristupačnost invalidima, tako da se projekt razvija u tom smjeru. Ovo je jedna od povijesnih zidanica u zoni A kulturno-povijesne cjeline grada Siska i zajedno s katedralom i Gimnazijom, koje su također pojedinačna zaštićena kulturna dobra, bit će obnovljena iz sredstava Fonda solidarnosti – istaknula je pročelnica Miletić Čakširan.

Ustupljen veći dio zgrade

Predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Tihomir Babić dodao je da zgrada u Ulici S. S. Kranjčevića 16 predstavlja jednu od reprezentativnih zgrada u gradu Sisku, a Hrvatska gospodarska komora ustupila je Sisačko-moslavačkoj županiji veći dio zgrade na korištenje.

– Hrvatska gospodarska komora svjesna je svoje društvene uloge, kako na razini Hrvatske tako i na lokalnoj razini. Istaknuo bih da smo nakon potresa financijski pomogli Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinji i Sisku, a izdvojili smo sredstva i za Centar novog života u Petrinji. Zgrada komore teško je oštećena. Privremeno smo bili u jednom prostoru na sisačkoj obilaznici, a sada smo ponovno u centru grada. Zgrada komore jedna je od reprezentativnijih zgrada u Sisku, a Hrvatska gospodarska komora Županiji je ustupila na korištenje veći dio zgrade, konkretno, prvi kat i potkrovlje, komora će koristiti prizemlje kat, a zajedno ćemo koristiti podrum i garaže – rekao je Tihomir Babić.

Prema akcijskom planu izgradit će se dva nova vrtića, temeljito obnoviti zgrada središnjeg Dječjeg vrtića Tratinčica, dogradit će se i opremiti tri zgrade osnovnih škola te će se obaviti energetska obnova jedne škole Dogradnja će biti najkompleksnija Za tri dječja vrtića i četiri škole čak 14,6 milijuna eura GSKG kao upravitelj provodi natječaje za odabir izvođača radova, a zasad se radovi konstrukcijske obnove odvijaju na broju 17. Konstrukcijska pa energetska obnova Počinje obnova zgrada na Trgu žrtava fašizma koje su devastirane u potresu PRVI PUT predstavljena je Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ u kojem je audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja županije Zgrada teško oštećena u potresu Memorijalna soba Domovinskog rata u zgradi Kulturno-povijesnog centra