Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Ministar Malenica u Šibeniku predstavio uslugu e-Novorođenče i dodijelio čitače Općoj bolnici Šibenik

Do novčane potpore za novorođeno dijete putem interneta

Foto: Grad Šibenik
Važno je napomenuti kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima za novorođeno dijete, kazao je gradonačelnik Burić

Ministar uprave dr. sc. Ivan Malenica posjetio je OB Šibenik kako bi predstavio uslugu e-Novorođenče te je tom prigodom ravnateljici bolnice Sanji Jakelić uručio pedeset čitača elektroničkih osobnih iskaznica. Na sastanku u bolnici sudjelovali su i šibenski gradonačelnik Željko Burić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Građevinski radovi na Centru Trokut pri kraju Nude urede suvremeno opremljene 3D printerima i skenerima, radionicu Fab lab

Usluga e-Novorođenče nedavno je nadograđena te od sada, uz prijavu djeteta kroz sustav e-Građani, roditeljima omogućuje i predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta Općini, Gradu ili Županiji.

Grad Šibenik među prvim je gradovima koji su implementirali tu novu funkcionalnost usluge te svojim građanima znatno olakšao predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta. Uz Šibenik, uslugu su implementirali Gospić i Rijeka, a ministar Malenica potpisao je u petak sporazum s Gradom Obrovcem.

– Drago mi je da je Šibenik među prvi gradovima prepoznao dobrobit sustava e-Građani te je svojim sugrađanima koji su postali roditelji omogućio predaju zahtjeva za gradsku novčanu potporu prilikom rođenja djeteta putem usluge e-Novorođenče. Sustav e-Građani koristi više od milijun naših građana kojima je na raspolaganju 73 usluga – istaknuo je ministar Malenica i najavio daljnje ulaganje u digitalizaciju usluga javne uprave.

Hrvatski centar koralja Zlarin Započeli radovi na uređenju kuća Kažerma i Šare

Gradonačelnik Burić naglasio je da je Šibenik prepoznao važnost e-usluga kako bi svojim građanima olakšao i pojednostavio postupak podnošenja zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete.

– Cilj nam je i u idućem razdoblju povećati broj online usluga kako bi se što više administrativnih postupaka potpuno provelo online putem. Tijekom 2018. povećali smo novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1200 na 1500 kuna te za drugorođeno dijete s 1400 kuna na 2000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom sedam kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima za novorođeno dijete – kazao je gradonačelnik.