Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Projekt

Dobroslavić potpisao ugovor o nabavi protupožarne brodice

Župan Nikola Dobroslavić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Projekt je nastavak dobre suradnje Županije s talijanskom regijom Abruzzo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i Državni hidometeorološki zavod te Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić u utorak je s vlasnikom tvrtke Damor d.o.o. Davorom Matićem potpisao Ugovor o nabavi protupožarne brodice namijenjene i ostalim intervencijama na moru i priobalnom području. Spomenuta tvrtka odabrana je postupkom javne nabave.

“Povijest na zrnu soli” projekt je koji predviđa rekonstrukciju, obnovu i opremanje na području Stona dunea Prema aplikaciji Otvoreni proračun, vrijednost projekata je 25,5 milijuna kuna Dubrovačko-neretvanska županija prva je u Hrvatskoj po ulaganju u turizam

Izrada protupožarne brodice, za koju je predviđen iznos od oko 950 tisuća kuna, s rokom isporuke od 150 dana, omogućena je u sklopu projekta AdriaMORE koji se u 85-postotnom iznosu sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG HR-ITA. Projektne vrijednosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija, kao jedan od partnera, vrijedne su oko 1, 3 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko 8 milijuna i 625 tisuća kuna. Projekt je nastavak dobre suradnje Županije s talijanskom regijom Abruzzo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i Državni hidometeorološki zavod te Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne.

“Izrada ove brodice dio je projekta AdriaMORE, kojim Županija pomaže boljoj opremljenosti  za protupožarnu zaštitu, to je nastavak projekata koje je Županija već provodila, poput  HOLISTIC i READINESS, a kroz koje su povučena velika sredstva iz Europskih fondova za protupožarnu preventivu. Na taj način su nabavljeni brojni uređaji za rano otkrivanje požara, kao što su kamere, meteorološki radar, bespilotne letjelice, oprema za vatrogasne postrojbe, ali i oprema za pronalaženje stradalih u potresu, sve to financiraju Europski fondovi sa 85 posto, a ostatak osigurava Dubrovačko-neretvanska županija” rekao je župan Dobroslavić.

Potpisivanju su nazočili predsjednik županijske Vatrogasne zajednica Stjepan Simović, načelnik Općine Mljet Đivo Market i predsjednik JVP Mljet Mario Dabelić, budući da će brodica biti stacionirana na Mljetu.

Mljetski načelnik Market istaknuo je kako brodica ide na pravo mjesto, s obzirom da je Mljet najveća otočka općina u Hrvatskoj i ima sto kilometara obale.

Počela gradnja studentskog doma u Dubrovniku Počela izgradnja studentskog doma DNŽ s 4,5 milijardi vrijednih projekata sufinanciranih iz EU europski rekorder!