Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U županiji obilježen Međunarodni tjedan dojenja

‘Dojenje je lijek i hrana, ali i emocionalni odnos’

Župan Damir Bajs podržao je tjedan dojenja družeći se s majkama i djecom
1/12
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza pod motom "Osnažimo roditelje – omogućimo dojenje", a inicijatorica dugogodišnjeg promicanja dojenja dr.sc. Marija Čatipović još je jednom istaknula važnost ovog čina

Međunarodni tjedan dojenja obilježen je i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja je dugogodišnji promotor svih projekata kojima se ukazuje na važnost dojenja. Naime, ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza pod motom "Osnažimo roditelje – omogućimo dojenje", a inicijatorica dugogodišnjeg promicanja dojenja dr.sc. Marija Čatipović još je jednom istaknula važnost ovog čina.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Najveći iznos do sada Za programe braniteljskih udruga 350.000 kuna

– Dojenje je za dijete važno kako iz zdravstvenih, tako i iz emotivnih razloga. Djeca majki dojilja rjeđe su bolesna te imaju manje respiratornih i gastrointestinalnih bolesti. Osim toga, dojenje je također korisno i za majku. Potvrđeno je da dojilje rjeđe obolijevaju od raka dojke i maternice te osteoporoze. To je lijek i hrana i emocionalni odnos. Ne postoji nijedna druga stvar na svijetu koja ima takva tri sinergijska djelovanja. Dojenje je personalizirana medicina, te je majčino mlijeko svakog trenutka drukčije baš za to dijete koje majka doji – naglasila je dr.sc. Marija Čatipović i zahvalila Županiji i županu Bajsu i što podržavaju sve akcije u vezi s promocijom dojenja.

Podsjetimo, u siječnju 2013. osnovan je Koordinacijski odbor BBŽ-a za „Županiju prijatelj dojenja“. Riječ je o programu koji se provodi u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvom zdravstva s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje. Predsjednica Odbora je i začetnica ovog projekta mr. sc. Marija Čatipović, a pridružile su se i druge ustanove.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovaru trenutačno najveći projekt u zdravstvu – nova zgrada Opće bolnice Traže se izvođači radova za realizaciju projekta vrijednog 165 milijuna kuna

Tako se diljem županije provode mnoge aktivnosti putem kojih se promiče dojenje edukacijama, poboljšavanjem uvjeta u rodilištima, izdavanjem promidžbenih materijala, osnivanjem grupa za potporu dojenju. Uključena je i Narodna knjižnica Petar Preradović poticanjem čitanja, velika pozornost pridaje se i mladima u srednjim školama, a važna je i činjenica da je bjelovarski vrtić Ciciban prvi u državi dobio status Vrtić-prijatelj dojenja.

Još jedna od istaknutih aktivnosti svakako je revija "Ljepota majčinstva" koja će se, nakon što se nekoliko godina odvijala samo u ovoj županiji, održati i u Osječko-baranjskoj županiji. U sklopu obilježavanja tjedna dojenja na bjelovarskom se Korzu održala promotivno-edukativna akcija u povodu Međunarodnog tjedna dojenja.

Naime, članice i članovi Koordinacijskog odbora BBŽ-a „Županija prijatelj dojenja“, majke s djecom i učenici Medicinske škole Bjelovar obilježili su Međunarodni tjedan dojenja dijeljenjem promotivnih materijala i letka u svrhu edukacije i promocije dojenja.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Za lovište „Ivanovo Selo - Ilova“ Zabranjen lov srne obične cijelu lovnu 2019./2020. godinu Ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu Nova dijagnostička i tehnička oprema za 62 ordinacije na području županije