Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U Bjelovaru trenutačno najveći projekt u zdravstvu – nova zgrada Opće bolnice

Traže se izvođači radova za realizaciju projekta vrijednog 165 milijuna kuna

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs poručio je da je natječaj za gradnju otvoren, a mogu se javiti svi izvođači iz Hrvatske, ali i Europe

Raspisan je natječaj za izvođača radova za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, trenutačno najvećeg i najvrednijeg objekta u zdravstvu u izgradnji u državi. Za konačni projekt pod nazivom “Rekonstrukcija i dogradnja Opće bolnice Bjelovar” izdvojit će se 165 milijuna kuna te se za njega dvama europskim natječajima osiguralo 70 milijuna kuna, dok je iznos od pet milijuna kuna osigurao Fond za sufinanciranje europskih projekata, a preostalih 90 milijuna kuna kreditnim zaduženjem osigurala je Opća bolnica Bjelovar. Valja istaknuti da je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar treća takva investicija u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje općih bolnica u Zaboku i Puli.

Potpisivanje ugovora Za udruge osoba s invaliditetom i udruge u zdravstvu više od milijun kuna

Još veću važnost projektu pridonosi činjenica da trenutačna zgrada Opće bolnice Bjelovar datira iz 18., 19. i 20. stoljeća, a posljednja velika investicija uložena u gradnju nove zgrade u krugu Opće bolnice Bjelovar bila je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

– Ovaj projekt za nas je od posebne važnosti. Osobno sam radostan i sretan jer za nas je to povijesni događaj, na korak smo do početka gradnje naše željene bolnice. Najviše me veseli da ćemo imati uvjete 21. stoljeća za ostanak i dolazak novog medicinskog kadra u našu bolnicu, što garantira dizanje kvalitete naše zdravstvene usluge. Hvala na podršci svima – rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. Ali Allouch, posebno zahvalivši županu Damiru Bajsu i suradnicima na pomoći oko svih projekata.

Za energetsku obnovu u školstvu i zdravstvu Županija se prijavila za 25 milijuna kuna iz EU

Inače, ovakav model gradnje nove zgrade bolnice trenutačno je jedini mogući način gradnje bolnica u Hrvatskoj, a koji podrazumijeva financiranje europskim novcem. Tako će u konačnici najveći projekt u zdravstvu u posljednjih četrdeset godina u Županiji omogućiti daljnje podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ali i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata.

– Trenutačno Bjelovarsko-bilogorska županija ima gotovo 600 milijuna kuna prijavljenih i ugovorenih projekata. Međutim, jedan se projekt ističe svojom veličinom, a to je izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Iskorak je to iz bolnice koja ima sjajnu tradiciju, ali uz sjajnu tradiciju nas prate i objekti, i to iz proteklih nekoliko stoljeća. Ono što nama nedostaje je kvantni skok, prelazak u 21. stoljeće i s gradnjom nove zgrade Opće bolnice Bjelovar to će se i dogoditi. Natječaj je otvoren ovaj ponedjeljak i trajat će do kraja osmog mjeseca. Županija će na sebe preuzeti isplatu iznosa koji se tiče rata koje će bolnica morati plaćati. Ja sam kao župan uvijek smatrao da je zdravstvena zaštita ključ onoga što Županija pa i svi mi koji ovdje živimo moramo pružiti našem stanovništvu – istaknuo je župan Damir Bajs dodavši da je vrlo važna činjenica da se na natječaj mogu prijaviti svi izvođači radova iz Hrvatske, a s obzirom na veličinu projekta i njegovu kompleksnost, to mogu učiniti i svi izvođači iz Europe.

Završene radionice u sklopu “Spone” Dugotrajno nezaposleni prekvalificirat će se za cvjećare, web-dizajnere... Ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu Nova dijagnostička i tehnička oprema za 62 ordinacije na području županije