Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisivanje ugovora

Za udruge osoba s invaliditetom i udruge u zdravstvu više od milijun kuna

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs zahvalio je predstavnicima udruga zato što rade sa sugrađanima

Nakon što je čak 86 županijskih udruga dobilo sredstva javljanjem na županijski javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. godini, ovih je dana njih 20 potpisalo ugovore.

Za energetsku obnovu u školstvu i zdravstvu Županija se prijavila za 25 milijuna kuna iz EU

Najviše dosad

Naime, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima 20 udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu koje su se javile na spomenuti javni poziv. Ovaj krug ugovora usmjeren je na udruge iz područja zdravstva, socijalne skrbi, hobističkih djelatnosti, zaštite ljudskih prava, zaštite okoliša, volonterstva i sličnog djelovanja te udruge proizašle iz Domovinskog rata i 2. svjetskog rata. Ukupno će se javnim pozivom udrugama dodijeliti 1,055.500 kuna.

Prošle godine po tom javnom pozivu za 60 udruga bilo je isplaćeno 712 tisuća kuna, što znači da je ove godine osigurana isplata sredstava veća za 32 posto, odnosno najveća do sada. Bitno je naglasiti kako nijedna udruga koja je poslala potpun i opravdan zahtjev Županiji nije odbijena, a ove godine uz najveća osigurana sredstva najveći je i broj udruga čije programe Županija financira u povijesti provođenja ovog javnog poziva.

Potpore iz županijskog proračuna Ove godine 1,175 milijuna kuna za projekte i programe 80 udruga civilnog društva

– Moram naglasiti da smo za 2019. godinu odobrili najveći iznos sredstava u povijesti  županije. To je više od milijun kuna, a potpisat ćemo ugovore i s najvećim brojem udruga. Istaknuo bih da sve aktivnosti koje se odnose na promicanje prihvatljivih vrijednosti u Hrvatskoj lokalna i regionalna samouprava, u ovom slučaju naša Županija, trebaju podupirati. Zahvaljujem vam što radite s našim sugrađanima. Vaši projekti vezani su uz poboljšanje njihove mogućnosti inkluzije u normalan život. U praktičnom smislu života ponekad je najvažnije da imate ljude koji su se okupili oko projekta i pomažu svojim sugrađanima koji su možda u istoj situaciji. Vaši programi koje ste prijavili su raznovrsni, ali idu samo za jednim, a to je da pomognu našim sugrađanima. Istaknuo bih i činjenicu da Županija i sama provodi niz vlastitih programa, ali smo i sudionici i partneri vama u nizu europskih projekata. Kada se sve zbroji, ukupnost aktivnosti daje onaj rezultat koji želimo, a to je uključenost svih nas u rad zajednice – rekao je župan Damir Bajs.

Potpisani ugovori Za programe i projekte udruga 756 tisuća kuna

Udruga invalida Bjelovar

Financiranjem projekata i programa koje provode Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže i podupire  udruge na svom području koje svojim radom i djelovanjem obogaćuju život naše zajednice i pomažu sugrađanima kroz svoje djelovanje. Najveća sredstva, 30 tisuća kuna, dobila je Udruga invalida Bjelovar, jednak iznos dobila je i Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, dok je Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje dobila 27 tisuća kuna.