Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Bolji predškolski standard za građane i bolje plaće za odgojiteljice

"Dok čekamo novi vrtić, tražimo mjesto za još jedne jaslice"

1/2
Foto: Grad Kutina
Na sastanku gradonačelnika s djelatnicima i ravnateljicom Dječjeg vrtića tražilo se rješenje za smanjenje liste čekanja za jasličku skupinu

Proširenje kapaciteta Dječjeg vrtića i tijek radova na energetskoj obnovi DV Maslačak bili su tema radnog sastanka kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića s ravnateljicom i djelatnicima kutinskog vrtića.

Muzej, Knjižica i čitaonica te Pučko otvoreno učilište Za ulaganja u ustanove u kulturi grad Kutina osigurao 7,6 milijuna kuna

Naime, gradska uprava intenzivno i stalno radi na smanjenju i nestanku liste čekanja za skupinu jaslice, za koje su se do sada već uredila i prenamijenila dva prostora, i to u bivšem prostoru udruge Društvo naša djeca i u prostoru OŠ Vladimira Vidrića.

– Pokušavamo naći rješenje kako bismo u jednom od prostora koji su u vlasništvu Grada Kutine organizirali dodatnu jasličku skupinu sa svim potrebnim za jaslice, adaptaciju i opremanje prostora, ishođenje svih potrebnih dozvola te zapošljavanje novih djelatnika. Grad Kutina će učiniti sve da stvori uvjete za otvaranje još jedne jasličke skupine. S jedne strane govorimo o odlasku mladih, dok s druge strane nastaju liste čekanja za upis u dječji vrtić. Konačno rješenje je novi vrtić, no do takvog rješenja potrebno je pronaći drugo, privremeno i adekvatno rješenje – istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Trenutačno je 606 djece uključeno u redovan program, što je rekord spram prethodnih godina. Nešto manje djece upisano je u predškolski program za koji nisu popunjeni svi kapaciteti.

"Tik-tak, vrijeme je za kulturu" Radionice za mlade, nova oprema za POU Kutina...

– Na listi čekanja je trenutačno 42-oje djece, od toga je 13 beba koje bi nam trebale doći u sljedećoj pedagoškoj godini. Uz pomoć Grada do sada smo uspijevali pronaći rješenje, pa su tako otvorene dvije skupine jaslica. Vrtić radi na devet lokacija, a to je velik problem zbog održavanja i prehrane te je potreba za gradnjom vrtića opravdana kako bi se zatvorili manji objekti u gradu Kutini i povećavali kapaciteti za smještaj djece u vrtić – rekla je Sandra Todorov, ravnateljica DV-a Kutina pohvalivši se energetskom obnovom DV-a Maslačak vrijednom 4,5 milijuna kuna.

Na sastanku se razgovaralo i o povećanju koeficijenata odgojiteljima jer djelatnici DV-a Kutina, u odnosu na okolne vrtiće, imaju manje plaće, zbog čega djelatnici odlaze u obližnje gradove.

– Sindikat je nedavno s Gradom potpisao sporazum u kojem u tri godine povećavamo osnovicu, a ove godine došli smo do 2380 kn, što je iznos iz 2009. godine kada smo imali jednaku osnovicu, a koja će se sada nakon ovog povećanja izjednačiti. Ove godine nam je povećan i stalni dodatak na plaću svim radnicima sa 650 na 800 kuna – rekla je sindikalna povjerenica Ana Kurečić.

Edukacija Grad Kutina – informiraj se i recikliraj

Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je da je svjestan nerazmjera u odnosima plaća između pojedinih vrtića u okolici.

– Napori da se povećaju plaće odgojiteljima u vrtiću zapravo su nastojanja za povećanje kvalitete života naših sugrađana, ali i brige o najmlađima – rekao je gradonačelnik.