Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Devetnica Gospi od suza

Dolazi više od 100.000 hodočasnika

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Vrhunac se očekuje 31. kolovoza kada će biti procesija sa svijećama

Krajem kolovoza u Pleternicu će pristići vjernici iz cijele Požeško-slavonske županije, Hrvatske, ali i inozemstva kako bi obilježili spomen na dan iz 1953. kad je reljefni kip Gospe plakao četiri dana iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji. Znanstvena analiza potvrdila je da je riječ o ljudskim suzama, a dva mjeseca nakon ovog čuda liječnička komisija otkrila je 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja.

Energetska obnova SRC-a Buk trebala bi biti završena do 1. rujna U novom ruhu uskoro će zasjati ukupno devet objekata Počela energetska obnova stadiona u Buku i još triju zgrada, sredstva osigurana iz fondova EU

U spomen na taj događaj u Siracusi u Pleternici je velečasni Ljudevit Petrak još 1955. godine održao prvu devetnicu Gospi od suza da bi posljednje večeri, 31. kolovoza, s upaljenim svijećama krenula procesija. I ove godine gradske vlasti očekuju da će tijekom tih devet dana Pleternicu posjetiti više od 100.000 hodočasnika. Govoreći o Devetnici Gospi od suza, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kaže kako iz godine u godinu bilježe sve veći broj građana koji posjećuju grad te će vrhunac i ove godine biti 31. kolovoza kada će u završnoj večeri biti održana procesija sa svijećama.

Na zadnjoj večeri devetnice u Pleternici se okupi oko 30.000 hodočasnika. Gradske vlasti najavljuju da će 29. kolovoza na Trgu bećarca s početkom u 21.30 sati biti održan koncert Alana Hržice. Ulaz na koncert bit će besplatan. Tijekom tih devet dana hodočasnici će se moći upoznati sa znamenitostima Pleternice te ponudom ugostiteljskih objekata.      

Dječji vrtić Tratinčica Pleternički vrtićanci od malih nogu uče o važnosti vježbanja i sportskih aktivnosti