Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predstavljen projekt PEPSEA

Dronovi će nadzirati onečišćenja u zadarskom akvatoriju

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Šime Mršić nada se da će projekt doprinijeti odgovornijem ponašanju prema moru

U Zadru je održana početna konferencija projekta PEPSEA - Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution u organizaciji županijske Agencije za razvoj Zadra nova koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Dronovi će snimati poljoprivredne površine Od 2021. godine Dronovi će kontrolirati kako se koriste poticaji za poljoprivredu

– Kao najribarskija hrvatska županija te županija čija je najjača gospodarska grana turizam, s posebnim naglaskom na nautički turizam, moramo skrbiti za onaj resurs bez kojega svega toga ne bi bilo – za more. A more je osjetljiv ekosustav koji toliko često uzimamo zdravo za gotovo. Iskreno vjerujem da će oprema za nadzor biti učinkovita te da će doprinijeti poticanju odgovornijeg ponašanja prema moru – rekao je zamjenik župana Šime Mršić.

Glavni je cilj projekta PEPSEA povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije. Plan intervencije uključivat će prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka ako se onečišćenje ne može izbjeći. Partneri će raditi na stvaranju Registra zatvorenih dijelova mora koji su podložni opasnostima onečišćenja te na razvoju i primjeni metodologije za izradu detaljnih planova intervencija uz razvoj tehnologije za učinkovito čišćenje onečišćenja mora u zatvorenim dijelovima mora. 

Sajam dronova nove tehnologije Osijek domaćin prvog hrvatskog sajma dronova

Hrvatski i talijanski partneri nastojat će pridonijeti povećanju sigurnosti programskog područja – Jadranskog mora, od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma, a s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima.

U sklopu projekta nabavit će se oprema za nadzor, među kojom su i dronovi kojima će se nadzirati zadarski akvatorij. Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru ZŽ-a za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u županiji.

Projekt je vrijedan 2,9 milijuna eura, sufinancira se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska.

Prvenstvo u nadmetanju dronova u Prelogu registrirano 500 rukovatelja bespilotnim letjelicama Vlasnici dronova traže kraći rok za dozvolu snimanja iz zraka