Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 976 pregleda
Ostali bez unosnog posla

Dubrovački otpad neće se odlagati u Gunji, općina najavila žalbu

Odlagalište otpada
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Grad Dubrovnik na raspisanom je natječaju kao najbolju ponudu odabrao onu tvrtke Eko-Flor Plus iz Oroslavlja

Iako se očekivalo kako će posao dopremanja otpada s područja Dubrovnika na komunalno odlagalište kod Gunje započeti početkom ožujka, od toga posla za sada nema ništa. Razlog tome je činjenica što je Grad Dubrovnik, na raspisanom Natječaju, kao najbolju ponudu odabrao onu tvrtke Eko-FLOUR PLUS iz Oroslavlja.

- Naša ponuda bila je teška 6,9 milijuna kuna, a njihova 6,8 milijuna. Međutim, nas su eliminirali jer, kako kažu, ne posjedujemo građevinsku dozvolu što nije točno. Općina Gunja za naše odlagalište posjeduje sve potrebne dozvole i dokumente što smo im i rekli - kaže načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić.

Čelnici Općine Gunja su već uputili prigovor u Dubrovnik, a najavljuju i podizanje žalbe. Lucić jasno kaže kako Gunja neće samo tako odustati od ovoga posla jer, kako tvrdi, misle da imaju pravo i da su bili jedini ponuđač na natječaju koji je ispunjavao sve tražene uvjete.

-Tih 6,9 milijuna kuna je ogroman novac za Gunju koji bi nam iznimno puno pomogao u realizaciji niza projekata. Zato niti nećemo odustati - istakao je Lucić.

Planira se sanacija

Pojašnjava i kako je sukladno natječaju na komunalnom odlagalištu kod Gunje trebalo biti dopremljeno oko 20.000 tona s područja Dubrovnika pri čemu je ukupni kapacitet odlagališta nešto veći i kreće se oko 27.000 tona. Treba znati i kako gunjanska komunalna tvrtka tijekom godine s područja općine na tome odlagalištu dopremi neki 1000 tona otpada.

- Imali bi tako još nekoliko godina do godine kada bi se kapacitet u cijelosti popunio. Uz to u planu je i sanacija odlagališta u što možemo krenuti tek kada ga popunimo. Na ovaj način bi odlagalište popunili, mogli bi krenuti u sanaciju, a u isto vrijeme bi i zaradili nešto - rekao je Lucić.

Cijelom tom projektu usprotivio se gunjanski HDZ koji su predlagali i da se među mještanima raspiše referendum na ovu temu kako bi sami građani odlučili žele li da se Gunja pretvori u „dubrovačko smetlište“ ili ne. Inače, otpad iz Dubrovnika se do Gunje trebao dopremati kamionima preko BiH. U Hrvatsku bi kamioni s dubrovačkim otpadom ulazili preko MGCP Županja i odatle potom išli do Gunje.