Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Prvi kamioni već u siječnju

Dubrovnik će otpad odlagati u stotinama kilometara udaljenoj Gunji

Odlagalište otpada
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Smeće s krajnjeg juga Hrvatske će se do Gunje prevoziti kamionima preko BiH,a ići će na granični prijelaz Županja – Orašje koji se nalazi na popisu prijelaza preko kojih može ići otpad iz EU

Početkom iduće godine komunalni otpad iz Dubrovnika, grada na krajnjem jugu Hrvatske, počet će se odlagati na području Općine Gunja koja se nalazi na krajnjem istoku Hrvatske. Informaciju o tome, koja za mnoge treba biti u rubrici "Vjerovali ili ne", potvrdio nam je i načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić koji kaže kako su pregovori s Gradom Dubrovnikom u završnoj fazi i da bi se do Nove godine sve trebalo znati. Prvi kamioni na odlagalište u Gunji s otpadom iz Dubrovnika mogli bi početi dolaziti već tijekom siječnja.  

- Koliko mi znamo kod njih se uskoro zatvara postojeće odlagalište tako da će komunalni otpad, ako se dogovorimo oko cijene, početi odlagati kod nas. Ukoliko u tome uspijemo to će za Općinu i naše komunalno poduzeće biti značajan prihod, rekao je Lucić.

Kamionima preko BiH

Problem za dubrovačke gradske vlasti ne predstavlja niti činjenica što je Gunja od Dubrovnika udaljena stotinama kilometara. Kako je novinarima prenijela direktorica Čistoće Dubrovnik Nataša Gabričević smeće s krajnjeg juga Hrvatske će se do Gunje prevoziti kamionima preko BiH. Ići će na granični prijelaz Županja – Orašje koji se nalazi na popisu prijelaza preko kojih može ići otpad iz EU. Taj put od Dubrovnika do odlagališta u Gunji dugačak je 500-ak kilometara u jednom smjeru!

- Mi imamo svoju cijenu za odlaganje otpada na našem odlagalištu i ako ona odgovara nekome mi nemamo ništa protiv. Inače, na naše odlagalište se već odlaže komunalni otpad iz susjednih općina Drenovci i Vrbanja. To je oko 1.000 tona godišnje, rekao je Lucić.

Prema njegovim riječima odlagalište u Gunji bi se krajem sljedeće godine trebalo zatvoriti i sanirati, a u njemu je prostora za još oko 25.000 tona otpada. Tijekom iduće godine na području Općine Gunje trebala bi započeti i izgradnja reciklažnog dvorišta.