Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U sklopu obilježavanja projekta “Utrka za život - RACE”

Dva vozila za hitnu pomoć i defibrilatori stigli u Hitnu službu

Foto: Zagrebačka županija
U hitnoj medicini uz ljude važna je i oprema, a uz to i edukacija nemedicinskog osoblja

Dva nova vozila za hitnu pomoć, zajedno s dva prijenosna defibrilatora te isto toliko edukacijskih defibrilatora dobio je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, i to u sklopu projekta “Utrka za život - RACE”. Tim povodom sjedište Zavoda u Velikoj Gorici prošlog je tjedna obišao župan Stjepan Kožić.

U TIJEKU RADOVI Priključak na odvodnju dobit će 700 objekata, ali i neizgrađene parcele

– Sretan sam kada se okupljamo oko provedbe EU projekata. Smatram da je ovaj projekt izuzetno bitan jer osim nabave vozila obuhvaća i edukaciju kako zajednički djelovati kod velikih nesreća. A kad imamo na umu teritorijalnu rasprostranjenost županije, činjenicu da nemamo županijsku bolnicu, da naša vozila hitne medicine na godinu prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara, a da je za spašavanje ljudskog života ključna svaka sekunda, onda zapravo vidimo kolika je vrijednost ova dva nova vozila za hitnu medicinsku pomoć – rekao je župan.

Partner na projektu su, uz ZZHM Zagrebačke županije, i Dom zdravlja Mostar te ZZHM Crne Gore. Projekt se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, a sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći IPA. Ukupna vrijednost projekta je 799.376 eura, od čega 85 posto otpada na europska sredstva.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA 546 TISUĆA KUNA Završena energetska obnova NK Stupnik

– U hitnoj medicini najvažniji su ljudi i oprema. U ovaj smo projekt krenuli ne samo zbog opreme već i zbog edukacije medicinskog i nemedicinskog osoblja. Naime, uz educiranog liječnika život može spasiti i osoba koja nije “medicinar”. Stoga je projektom obuhvaćena edukacija 970 osoba nemedicinske struke o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija i 250 zdravstvenih djelatnika o prethospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata – ispričao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, pa dodao da će se organizirati i zajednička vježba u Mostaru.

– Bez obzira na to što teritorijalno nismo blizu, ali su nam problemi, manje-više, isti. Educirat ćemo se kako, ako dođe do potresa, pomoći susjedu u nevolji – kazao je Gajnik.