Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obilježena 20. obljetnica prisege prvog naraštaja Zrinske garde Čakovec

Dvije županije grade kulturno-turističku rutu

Foto: Međimurska županija
Suradnjom Međimurske županije i Zrinske garde prošle godine podignut je spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novom Mjestu

Obilježena je 20. obljetnica prisege prvog naraštaja Zrinske garde Čakovec kojoj je župan Matija Posavec dodijelio Povelju za dva desetljeća predanog rada na očuvanju povijesne baštine te kulture Međimurja, kao i promociju u zemlji i svijetu. Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel govorio je o važnosti te povijesne postrojbe koja čuva nasljeđe Zrinskih.

– Najvećim investicijskim ciklusom u kulturi Međimurja revitalizirali smo utvrdu Staroga grada Zrinski u Riznicu Međimurja, a uskoro završava i sanacija palače Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, a krenut ćemo i u obnovu mauzoleja i pavlinskog samostana u Šenkovcu u kojem su pokopani članovi obitelji Zrinski – rekao je župan i dodao kako će Međimurska županija u suradnji s Primorsko-goranskom županijom putove Zrinskih i Frankopana istaknuti kao kulturno-turističku rutu koja vodi kroz Hrvatsku do Bečkog Novog Mjesta, gdje su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni.

Povezat će se i s Gradom Skradinom. Suradnjom Međimurske županije i Zrinske garde prošle godine podignut je spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novom Mjestu. Na mjestu gdje su pogubljeni 30. travnja 1671. stoji znamen koji svjedoči o ljudima koji nisu odstupili od sna o slobodnoj domovini ni po cijenu života.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Svi vinski putovi vode u Štrigovu na Urbanovo 2023.! Međimurska županija i Županijska bolnica Čakovec kreću u rekonstrukciju Feštetićeva kurija postaje palijativni centar MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Milijun eura za prostor Zavoda za javno zdravstvo