Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županiji darovano zemljište za novu zgradu dječje bolnice u Gornjoj Bistri

Dvorac iz 1773. teško bolesna djeca zamijenit će suvremenom bolnicom

1/3
Foto: Zagrebačka županija
Gradnja novog objekta bolnice trebala bi stajati 70 milijuna kuna. Zgrada u kojoj su sad smješteni ne zadovoljava potrebe jer riječ je o dvorcu

Župan Stjepan Kožić i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su prošlog tjedna ugovor kojim se Zagrebačkoj županiji prenosi u vlasništvo državno zemljište na području općine Bistra ukupne površine 64.300 četvornih metara, za gradnju nove zgrade Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi.

Poticaji Zagrebačka županija za razvoj poduzetničkih zona i inkubatora dodjeljuje 1,7 milijuna kuna

Vrijednost oko milijun kuna

Vrijednost darovanog zemljišta je oko milijun kuna i na njemu se, osim gradnje bolničkoga kompleksa, planira urediti park, sagraditi dječje igralište prilagođeno osobama s teškoćama u razvoju, osigurati parkirališni prostor...

Foto: Borna Filić/PIXSELL

– Radostan sam što je došlo do potpisa ugovora koji je značajan za općinu Bistra i Zagrebačku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. Temelj je to za početak realizacije projekta gradnje nove bolnice, jer postojeći objekt u kojemu je smještena - dvorac iz 1773. godine, ne zadovoljava specifične potrebe pacijenata. Za realizaciju projekta Županija se i financijski pripremila. Proračunom je tako osigurala čak milijun kuna za izradu projektne dokumentacije. Vjerujem da će ona biti izrađena u kratkom roku i da će se potom, jer ipak je riječ o općem interesu, iznaći i sredstva za samu gradnju – kazao je župan Kožić.

Otvoren natječaj kojim se potiče korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima Županija kućanstvima daje milijun kuna za solarno grijanje i kondenzacijske kotlove

Preliminarni izračuni pokazuju da bi prema planu gradnja trebala stajati oko 70 milijuna kuna. Dio će se potrebnih sredstava osigurati i kroz fondove Europske unije.

Ministar Goran Marić istaknuo je, pak, da je ovo jedna od 1300 odluka o darovanju državnog zemljišta u korist jedinica lokalne samouprave, ali posebno važna jer je “predmetom brige i liječenja djece”.

– Djeca su okosnica svih vrijednosti u životu – rekao je ministar, podsjetivši na to da je upravo aktualna Vlada Republike Hrvatske omogućila darovanje državne imovine općinama, gradovima i županijama, jer oni, rekao je, najbolje znaju kako je efektivno iskoristiti.

Potpisan Ugovor o sufinanciranju preventivnih programa Programi prevencije pomažu učenicima koji dođu u kontakt s drogama da kažu – ne

U sobi i po 12 djece

– Imovina koja je u većini slučajeva bila zapuštena i u stanju raspadanja sada dobiva svoju funkciju – dodao je ministar.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, rekavši da je nova bolnica “nasušna potreba’ za bolje i kvalitetnije liječenje djece.

Postojeća zgrada bolnice ima 110 kreveta, a ondje se liječe najteži bolesnici dječje dobi iz cijele zemlje.

– U pojedinim sobama smješteno je i po 12 bolesnika i konstantno imamo problem s prostorom. Nova zgrada bolnice to bi riješila i djeca bi boravila u boljim uvjetima – kazao je ravnatelj bolnice Renato Mittermayer.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i načelnik Bistre Krešo Gulić rekavši da će Općina za novu bolnici osigurati svu potrebnu infrastrukturu, a odreći će se i komunalnoga doprinosa prigodom njezine gradnje.

Na potpisivanju ugovora bio je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

Predstavljene smjernice za izradu Mreže školskih ustanova ‘Nema zatvaranja škola u malim sredinama, a obrazovanje nije trošak nego ulaganje’